Λησμονιά: Η χώρα των χαμένων αναμνήσεων.

Λένε ότι, "οι αναμνήσεις μας, είναι ο μοναδικός παράδεισος από τον οποίο δεν μπορούμε να εκδιωχθούμε". Είναι όμως στ' αλήθεια έτσι; 

Η συγγραφέας Rachel Ip, καταπιάνεται σε αυτή την τρυφερή ιστορία, με το δύσκολο θέμα της γεροντικής άνοιας και πως αυτή γίνεται κατανοητή από τα μικρότερα παιδιά. 

Η Αμέλια, η μικρή ηρωίδα της ιστορίας μας, έχει μια γιαγιά που έχει γίνει ξεχασιάρα. Μια γιαγιά που ξεχνά μικρά, καθημερινά μικροπράγματα, αλλά και σημαντικά πράγματα και ξεχωριστές στιγμές της ζωής της. Μια φορά μάλιστα, σε μια βόλτα με την Αμέλια στο δάσος, ξέχασαν και οι δυο τους, το δρόμο για το σπίτι!

Εκεί ξεκινά η αληθινή περιπέτεια, μια περιπέτεια στο δάσος των αναμνήσεων, στη χώρα της Λησμονιάς, εκεί που ο καθένας μπορεί να βρει ό,τι έχει ξεχάσει! 

Με τρυφερότητα και ευαισθησία, συγγραφέας και εικονογράφος, μας παίρνουν σε ένα διαφορετικό ταξίδι στο παρελθόν και τη μνήμη. Τι περιμένει άραγε κανείς να βρει όταν ανοίγει το δωμάτιο της μνήμης (του); Είναι εκπληκτικό, ότι αυτό που βρίσκει η γιαγιά στο δικό της δωμάτιο στη χώρα της Λησμονιάς, είναι καμωμένο από μικρές, καθημερινές στιγμές. Δεν αναπολεί σπουδαίες επιτυχίες, ή μεγάλες απογοητεύσεις. Οι πιο πολύτιμες αναμνήσεις της είναι καμωμένες από μυρωδιές και ήχους, αισθήματα και ανθρώπους που τη γέμισαν χαρά. 

Γιαγιά και εγγονή θα τριγυρίσουν στα δωμάτια της μνήμης, θα μάθουν πράγματα η μία για την άλλη και θα διαλέξουν να πάρουν μαζί τους, αναμνήσεις πολύτιμες. Μόνο που τώρα η Αμέλια θα γίνει ο φύλακας των αναμνήσεων της γιαγιάς της. Με ένα λεύκωμα, ένα στυλό και μια φωτογραφική μηχανή, θα φροντίσει η γιαγιά να κρατήσει κοντά της τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις της από το παρελθόν, μα κυρίως θα φροντίσει να γεμίσει την έρημο που αφήνει στο μυαλό της η λήθη, με νέες αναμνήσεις, με πολλές  "στιγμές μαζί" που θα μοιραστεί με τη γιαγιά της.

Γιατί το "τώρα", είναι τελικά ο μόνος παράδεισος από τον οποίο κανείς δεν μπορεί να μας εκδιώξει. Η στιγμή είναι ό,τι έχουμε. Και η αγάπη. Αυτή που μοιραζόμαστε. Αυτή που μεταμορφώνει μια καθημερινή στιγμή σε πολύτιμη ανάμνηση, ικανή να φωτίσει το δρόμο για το σπίτι όταν όλα γύρω μοιάζουν σκοτεινά και ξένα. Η συμμετοχή, η συμπάθεια, δυο χέρια μέσα σε δύο άλλα, είναι τελικά το πιο μεγάλο δώρο που μπορούμε να κάνουμε στους ανθρώπους που αγαπάμε. 

Συγγραφέας: Rachel Ip

Εικονογράφος: Laura Hughes

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Spoiler! Στην επιστροφή της η Αμέλια από την χώρα της Λησμονιάς, πήρε μαζί της έναν πολύτιμο οδηγό για τη δημιουργία αναμνήσεων. Ας τον μελετήσουμε όλοι προσεκτικά! Και κυρίως ας ξεκινήσουμε συνειδητά να κάνουμε πράξη κάποιες από τις προτροπές που θα βρούμε σε αυτόν. 

Η φίλη Άσπα, πχ. εδώ και πολλά χρόνια, έχει μοιραστεί μια σπουδαία ιδέα για να γεμίσουμε τις ζωές των παιδιών μας με στιγμές που αξίζει να θυμούνται. Ανακάλυψέ την εδώ! Δεν χρειάζεται βέβαια να έχεις παιδιά για να την υλοποιήσεις. Μπορείς να κάνεις αυτό το δώρο στον ίδιο σου τον εαυτό! 


Σχόλια