Το καταραμένο κουνέλι

 Το τελευταίο βιβλίο της αγαπημένης συγγραφέως της ιστορίας "Η τίγρη που ήρθε επίσκεψη", είναι μια αστεία, απολαυστική ιστορία, για ένα κουνέλι. Ένα κουνέλι καταραμένο, σύμφωνα με τον πρωταγωνιστής μας, τον Τόμι, που βλέπει όλα στην οικογένειά του να πηγαίνουν στραβά από τη μέρα που η Χιονονιφάδα, το κουνέλι,  ήρθε φιλοξενούμενο στο σπίτι τους.

Η συγγραφέας με απλότητα και αμεσότητα, βάζει τον Τόμι να μας διηγηθεί σε πρώτο πρόσωπο, την ιστορία από τη στιγμή που η αδελφή του, η Άνζτι, προθυμοποιήθηκε να προσέχει το κουνέλι της δασκάλας της, όσο εκείνη θα έλειπε.

Η καθημερινότητα της οικογένειας, οι σχέσεις των μελών της, οι δυσκολίες, τα όνειρα, τα αστεία παθήματα, τα μικρά κατορθώματα, όσα φτιάχνουν την ζωή μιας απλής, μα δεμένης οικογένειας, ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες της ιστορίας, χωρίς τίποτα να θέλουν να μας διδάξουν, αλλά μαθαίνοντάς μας πολλά: για την υποστήριξη που (θα πρέπει) δίνουμε ο ένας στον άλλο, για την ενθάρρυνση, για τις υποχρεώσεις, την υπευθυνότητα, την αξία των προσωπικών ονείρων, τη χαρά της προσδοκίας, την ελπίδα που επιμένει και φυσικά... τα κουνέλια!

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η εικονογράφηση από την ίδια την συγγραφέα: σκίτσα απλά, φτιαγμένα με μολύβι που δεν κλέβουν την παράσταση από το κείμενο και την πολύ καλή μετάφραση της Πετρούλας Γαβριηλίδου.  

Διαβάζοντας τόσα χρόνια παιδικά βιβλία, είμαι ευγνώμων που υπάρχουν και τέτοια παιδικά βιβλία, που δεν προσπαθούν να γίνουν κάτι άλλο από αυτό που είναι: ιστορίες γραμμένες για μικρά παιδιά (όχι τους γονείς τους) με πρώτο μέλημα την απόλαυση, τη χαρά, το γέλιο. Όταν δε αυτό, συνδυάζεται και με μια φροντισμένη λογοτεχνικά γλώσσα, η εμπειρία γίνεται απολαυστική σε όλα τα επίπεδα. Γιατί πως αλλιώς μπορεί να γίνει η ανάγνωση χαρά; Πως να κάνει φίλους τα παιδιά, αν δεν μιλήσει τη γλώσσα τους, με γλώσσα που τα σέβεται; Πως αλλιώς να κερδίσει αβίαστα την καρδιά τους; Μα αυτό είναι ΔΥΣΚΟΛΟ! Πολύ! Αλλά όταν επιτυγχάνεται, το αποτέλεσμα είναι υπέροχο. Γιατί είναι αληθινό. Και ο αναγνώστης εισπράττει αυτή την ειλικρίνεια. Να σκεφτούμε μόνο ότι αυτό το υπέροχο, παιδικό κείμενο γράφτηκε από μια συγγραφέα κοντά στα 95 της χρόνια!

Αυτά! Και δεν μπορώ να πω με σιγουριά ότι η Χιονονιφάδα έφερε κακοτυχία στον Τόμι, σε μένα πάντως σίγουρα έφερε χαμόγελα! 

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Judith Kerr

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια