Ο πόλεμος που κέρδισα

Το βιβλίο αποτελεί συνέχεια της ιστορίας "Ο πόλεμος που έσωσε τη ζωή μου", αν και μπορεί να διαβαστεί και αυτοτελώς, καθώς η συγγραφέας κάνει διαφωτιστικές αναφορές στη ζωή της Έιντα και του Τζέιμι, που επιτρέπουν στον αναγνώστη να συνθέσει τα κομμάτια της ιστορίας τους. 

Στο πρώτο βιβλίο είδαμε την προσπάθεια της Έιντα να κερδίσει τη θέση της στη ζωή. Εδώ τη βλέπουμε να διεκδικεί σθεναρά το μερίδιό της στην ευτυχία. Και παρότι ο Β' Παγκόσμιος πόλεμος ακόμα  μαίνεται, η Έιντα μετράει μόνο νίκες: έχει κερδίσει ένα σπιτικό και την αγάπη μιας γυναίκας που την φροντίζει όσο ποτέ δεν έκανε η αληθινή της μητέρα, έχει ένα κατάδικό της άλογο, μια αληθινή φίλη, ανθρώπους που τη νοιάζονται, και ένα σώμα που απαλλάχτηκε από την αναπηρία στην οποία την είχε καταδικάσει η μητέρα της. Παρόλα αυτά, η ψυχή της είναι ακόμα γεμάτη πόνο και φόβο.

Σιγά σιγά, με την άνευ όρων στοργή που λαμβάνει από την Σούζαν, την αγάπη του αδελφού της, το αγκάλιασμά της από την κοινότητα, η Έιντα γίνεται πιο δυνατή. Ο ερχομός της Ρουθ, μιας έφηβης εβραιοπούλας, εκτοπισμένης από τη Γερμανία, η αναγκαστική συγκατοίκηση με τη λαίδη Θόρτον, την μητέρα της καλύτερής της φίλης, ο θάνατος προσφιλών της προσώπων στον πόλεμο και η ξαφνική αρρώστια της Σούζαν,  θα τη φέρει αντιμέτωπη με νέες προκλήσεις, που θα ατσαλώσουν το χαρακτήρα της και θα της επιτρέψουν να κλείσει ανοιχτούς λογαριασμούς με το παρελθόν. Ταυτόχρονα όμως, οι δύσκολες αυτές συγκυρίες, θα μαλακώσουν την καρδιά της και θα τη μετατρέψουν στο κορίτσι που πάντα ονειρευόταν να γίνει: ένα κορίτσι που κοιτάζει το μέλλον με σιγουριά, ονειρεύεται και μπορεί να εμπιστευτεί ξανά τους ανθρώπους. Ένα κορίτσι που μπορεί να αγαπήσει και να αγαπηθεί. Με την τόλμη και το σθένος της η Έιντα θα βοηθήσει τους γύρω της να επαναπροσδιορίσουν και οι ίδιοι τις θέσεις και τις προτεραιότητές τους. 

Η ενέργεια της αγάπης, ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι δύσκολες ή δείχνουν το αντίθετο,  διαρρέει υπόγεια όλη την ιστορία. Και είναι αυτή η ίδια ενέργεια που κάνει τους ήρωες να ανθίζουν, να μπορούν να υπομένουν και να επιμένουν, και που αναδεικνύει τον άνθρωπο σαν ένα πλάσμα που πλάθεται μέσα από τη συνύπαρξη, τη σύμπραξη, την συμμετοχή, τη συγχώρεση. Κανείς δεν μπορεί να είναι για πάντα μόνος. Κανενός η πληγή δεν κλείνει χωρίς τη φροντίδα κάποιου άλλου. 

Μέσα από την εξέλιξη της ιστορίας, και τον τρόπο που οι ήρωες, ο καθένας ξεχωριστά, αντιμετωπίζουν τις απώλειές τους, η συγγραφέας ανοίγει μια πόρτα στην ελπίδα και το φως και μας επιτρέπει να διαπιστώσουμε πως κανένα παρελθόν δεν μπορεί να διακόψει την καταιγιστική ροή της ζωής. 

Συγγραφέας: Kimberly Brubaker Bradley

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

 


Σχόλια