Ένα σχολείο ταρακουνημένο

Ένα σχολείο ταρακουνημένο, είναι ένα σχολείο αγαπημένο! Είναι ένα σχολείο χαρούμενο, ένα σχολείο δημιουργικό, ένα σχολείο αναπάντεχο! 

Η Άλκηστη Χαλκιά και η Ίρις Σαμαρτζή, μας χαρίζουν το σχολείο των ονείρων μας! Ένα σχολείο φρέσκο σαν θαλασσινό αεράκι και μυρωδάτο σαν τσάι του βουνού. Ένα σχολείο, πολύχρωμο, πολύτροπο, ζωντανό. Που κανείς δεν νιώθει μόνος και κανείς δεν είναι περιττός. Ένα σχολείο που αγαπά τις τέχνες και παίζει με τις επιστήμες. Ένα σχολείο ανοιχτό στην κοινωνία. Ένα σχολείο που γνωρίζει ότι η γνώση είναι παντού γύρω μας και οι απορίες χτυπάνε την πόρτα του μυαλού την πιο απρόσμενη στιγμή και όχι σύμφωνα με το ωρολόγιο πρόγραμμα. Ένα σχολείο που κάνει τη μάθηση παιχνίδι και τη γνώση ευκαιρία για γιορτή. Ένα σχολείο που διδάσκει και διδάσκεται. Ένα σχολείο για όλους και για τον καθένα ξεχωριστά. Ένα σχολείο που αφήνει χρόνο και χώρο στη μάθηση να συμβεί. Ένα σχολείο που εντοπίζει και ενισχύει τα ταλέντα και τις κλίσεις κάθε παιδιού. Που αφήνει χώρο στον εκπαιδευτικό να αναπνεύσει, να γίνει δημιουργικός. Ένα σχολείο που προχωρά και αλλάζει. Όπως όλα γύρω μας. Και που αν ποτέ πάψει να είναι συναρπαστικό, το μόνο που έχει να κάνει κανείς είναι να το ταρακουνήσει....ξανά! 

Η εκπληκτική εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή, που συνδυάζει την τεχνική του κολλάζ με τις ξυλομπογιές, αναδεικνύει όλες εκείνες τις μικρές λεπτομέρειες που κάνουν το σχολείο ένα μέρος ονειρικό. Ένα μέρος που θα έκανε πραγματικότητα τη φράση που αποδίδεται στον Όσκαρ Ουάιλντ, ότι το σχολείο θα έπρεπε να είναι τόσο όμορφο, που τα παιδιά να νιώθουν σαν τιμωρία τον αποκλεισμό τους από αυτό. 

Θα ήταν άραγε άτοπο να ευχηθούμε το βιβλίο της Άλκηστης Χαλκιά να γίνει προτροπή και έμπνευση για όλους εκείνους που σχεδιάζουν την "εκπαιδευτική πολιτική¨ της χώρας μας, μα και για όλους εμάς που συμμετέχουμε στην εκπαιδευτική κοινότητα, μαθητές, δασκάλους, γονείς, να αφουγκραστούμε την εποχή, μα κυρίως τις ανάγκες και τις καρδιές των παιδιών μας; 


Συγγραφέας: Άλκηστη Χαλκιά

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια