Το μικρό Ικιγκαϊ. Πως να βρεις τον δρόμο σου στη ζωή

 Αυτό είναι ένα βιβλίο που θα ήθελα πολύ να είχα διαβάσει, εκεί κοντά στο τέλος της εφηβείας μου, όταν όλα τα ενδεχόμενα ήταν ανοιχτά (βέβαια όσο ζούμε πάντα είναι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα), τότε που έπρεπε να αποφασίσω τι θα σπουδάσω, και έπειτα τι θα κάνω με τις σπουδές μου, πως θα μπορούσα να ταιριάξω μέσα στις επιλογές μου, τις ιδιαίτερες κλίσεις μου, τις πιο βαθιές μου επιθυμίες...Ίσως να μην είχα κάνει διαφορετικές επιλογές, ίσως όμως και να έκανα. Το σίγουρο είναι, ότι ακόμα κι αν βάδιζα στον ίδιο δρόμο θα το είχα κάνει με μεγαλύτερη συνειδητότητα. Θα κοίταζα γυρεύοντας, ακούγοντας, παρατηρώντας, δίνοντας και παίρνοντας με μεγαλύτερη ενσυναίσθηση. Θα μάθαινα να ακούω περισσότερο εμένα. Όχι τις τάσεις, όχι τους γύρω μου, ούτε τις προσδοκίες που εκείνοι είχαν  για μένα. Μα εμένα την ίδια. Θα μπορούσα να έχω επιλέξει να κάνω μια παύση, πριν τις μεγάλες αποφάσεις. Θα μπορούσα να ξέρω ότι μπορώ να κάνω μια παύση, χωρίς να με τρώει το άγχος ότι χάνω τον καιρό μου, ότι μένω πίσω...

Αυτό είναι "Το μικρό Ικιγκαϊ", ένα βιβλίο οδηγός, μέσα στο λαβύρινθο του νεανικού μυαλού. Ένας χάρτης σημείων που τους βοηθά να βρουν και να πορευτούν στο μονοπάτι που θα πουν δικό τους. Είναι σοφία σε μικρές δόσεις και πείρα ζωής που όλοι μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε, για να γίνουμε καλύτεροι, όποια ηλικία κιαν έχουμε. 

Είναι ένα βιβλίο, που ακόμα κι όταν λέει φανταστικές ιστορίες, τις λέει με τρόπο που μπορείς να καθρεφτίσεις τον εαυτό σου σε αυτές,. Είναι ένα βιβλίο που παίρνει τα παραδείγματα ανθρώπων που βρήκαν άλλοτε εύκολα, άλλοτε πολύ δύσκολα το δικό τους Ικιγκαϊ, και σου προσφέρει το απόσταγμα της εμπειρίας τους.

Κι αν πολύ φυσικά αναρωτιέστε τι σημαίνει Ικιγκαϊ, οι συγγραφείς του βιβλίου, μας δίνουν την απάντηση: η λέξη ΙΚΙ στα ιαπωνικά σημαίνει ΖΩΗ και η λέξη ΓΚΑΪ σημαίνει ΑΞΙΖΕΙ ΤΟΝ ΚΟΠΟ.

Ζωή που αξίζει να ζήσεις, ζωή με σκοπό.  Aυτό είναι το Ικιγκαϊ: μια περιπέτεια. Η περιπέτεια του να ζήσεις με τον τρόπο σου, ακολυθώντας τον στόχο σου, τροφοδοτώντας το πάθος σου για να εκπληρώσεις την αποστολή που θα δώσει νόημα στη ζωή σου.

Ικιγκαϊ σημαίνει να βρεις το προσωπικό σου όραμα, αυτό που σε κάνει να σηκώνεσαι κάθε πρωί από το κρεβάτι γεμάτος ενέργεια να ξεκινήσεις μια καινούρια μέρα. Μα και μέχρι να συμβεί αυτό, η αναζήτηση του Ικιγκαϊ, είναι η ίδια το πρώτο Ικιγκαϊ για τον καθένα μας. Γιατί ο πρώτος, ο πιο σημαντικός σκοπός στη ζωή, (πρέπει να) είναι να ανακαλύψεις το σκοπό σου σε αυτή. Αυτό είναι που δίνει συνειδητότητα στη ζωή και την πορεία που διανύεις μέσα σε αυτή και την κάνει κάτι παραπάνω από μέρες κολλημένες στη σειρά. 

Το βιβλίο ξεδιπλώνεται σε τέσσερα μέρη, καθένα από το οποία μας αποκαλύπτει ένα ξεχωριστό κύκλο στη ζωή. Ο τρόπος και η επιτυχία με την οποία ο κάθε κύκλος τέμνει τον προηγούμενο και τέμνεται από τον επόμενο, αποκαλύτπει σταδιακά στον αναγνώστη το μυστήριο του Ικιγκαϊ και τον φέρνει ένα βήμα πιο κοντά στην κατανόηση του εαυτού του, ως κάτι μοναδικό, μα και ως μέρος του όλου.

Απόλαυσα τον άμεσο και πολύ προσωπικό τρόπο γραφής των συγγραφέων, τα ζωντανά και σύγχρονα παραδείγματα που χρησιμοποιούν, κυρίως όμως τις πρακτικές ασκήσεις με τις οποίες έχουν διανθίσει το βιβλίο και κάνουν το διάβασμα του προσωπική για τον καθένα υπόθεση. Ιστορίες παλιές έρχονται να ακουμπήσουν σε ιστορίες καινούριες, αστέρες του Χόλιγουντ να σταθούν στο πλάι επιστημόνων και δασκάλων φιλοσοφίας, νεαροί μουσικοί συνομιλούν με υπεραιωνόβιους παππούδες και κάπως έτσι ο αναγνώστης φτάνει να αρχίσει να διαλογίζεται περισσότερο εύστοχα από ποτέ, το δικό του ιδανικό σημείο, το σημείο όπου το πάθος, το επάγγελμα, η κλίση και η αποστολή του στη ζωή, τέμνονται και φτιάχνουν μια ζωτική νησίδα, φτιάχνουν το δικό του Ικιγκαϊ

Χαρίστε αυτό το βιβλίο στους νέους σας, Είναι ίσως ένα από τα πολυτιμότερα δώρα που μπορείτε να τους κάνετε. Θα το ξεκινήσουν από περιέργεια και όταν το τελειώσουν θα είναι (λιγότερο ή περισσότερο)  αλλαγμένοι. Θα είναι σίγουρα περισσότερο έτοιμοι, περισσότρο υποψιασμένοι για το ταξίδι που ξεκινούν. Το ταξίδι της ζωής τους! 

Συγγραφείς: Hector Garcia & Francesc Miralles

Μετάφραση: Αγαθή Δημητρούκα

Εκδόσεις: Πατάκη

Από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν επίσης:

Ικιγκάι. Τα μυστικά της Ιαπωνίας για μια μακρά και ευτυχισμένη ζωή

Η μέθοδος Ικιγκάι. Ξύπνα το αληθινό σου πάθος και πραγμάτωσε τους σκοπούς της ζωής σου



Σχόλια