Ο γάτος που έσωζε βιβλία

Ο Ιάπωνας συγγραφέας Sosuke Matsukawa, γράφει ένα βιβλιοφιλικό μυθιστόρημα, για εκείνους που σαν τον παππού του πρωταγωνιστή πιστεύουν ότι "τα βιβλία διαθέτουν τρομερή δύναμη", αλλά και για εκείνους που αμφιβάλλουν ή αναρωτιούνται ποια είναι αυτή η τρομερή δύναμη των βιβλίων.

Είτε ψάχνετε την επιβεβαίωση, είτε την απάντηση, το σίγουρο είναι ότι θα βρείτε ένα εξαιρετικά καλογραμμένο μυθιστόρημα μαγικού ρεαλισμού, μια σπουδή πάνω στην φιλαναγνωσία και την αξία του βιβλίου. Για μένα ήταν ένα από τα πιο όμορφα βιβλία που διάβασα τη χρονιά που πέρασε. 

Πρωταγωνιστής ο εσωστρεφής και ντροπαλός έφηβος Ριντάρο, που μετά τον ξαφνικό θάνατο του παππού που τον μεγάλωσε, ετοιμάζεται να αφήσει το παλαιοβιβλιοπωλείο μέσα στο οποίο ανδρώθηκε και να μετακομίσει σε μια νέα πόλη μαζί με μία θεία που γνωρίζει ελάχιστα. Κλεισμένος στον εαυτό του και τον κόσμο των βιβλίων, ο Ριντάρο αποφεύγει την αληθινή ζωή και την επαφή με τους συνομηλίκους του. Από την συντροφιά των συμμαθητών του, προτιμά τη συντροφιά των κλασσικών συγγραφέων και των λίγων, αλλά τακτικών πελατών του παλαιοβιβλιοπωλείου. Η ζωή του Ριντάρο θα αλλάξει μέσα σε λίγες μέρες και την ανασφάλεια που αισθάνεται, θα έρθει να επιτείνει η επίσκεψη ενός πορτοκαλί, ριγέ γάτου, που ούτε λίγο ούτε πολύ του ζητά να τον συντροφεύσει σε μια μυστική αποστολή που σκοπό έχει να σώσει τα βιβλία από τα χέρια εκείνων που τα φυλακίζουν, τα καταστρέφουν, ή προδίουν το πνεύμα τους. 

Ο Ριντάρο θα αναλάβει τρεις (συν μία) αποστολές, που μοιάζουν με τους μυθολογικούς άθλους του Ηρακλή ή τα αινίγματα της Σφίγγας. Τρεις αποστολές, τρία ξεχωριστά μαθήματα ζωής για τον πρωταγωνσιτή και τον αναγνώστη. Στο τέλος κάθε περιπέτειας, ο Ριντάρο θα έρχεται ένα βήμα πιο κοντά στον εαυτό και τις αληθινές επιθυμίες του. Θα αντιλαμβάνεται με μεγαλύτερη σοφία τη ζωή και όσα έχουν αξία σε αυτή. Επιπρόσθετα όμως, η ιστορία του Sosuke Matsukawa θίγει έμμεσα τάσεις που επικρατούν στο χώρο του βιβλίου, της κριτικής και των εκδόσεων, σχολιάζει καυστικά το αναγνωστικό προφίλ εκείνων που καταναλώνουν βιβλία, σαν το βιβλίο να είναι όμοιο με οποιοδήποτε άλλο καταναλωτικό αγαθό, αλλά και τη στάση εκείνων που παράγουν, προωθούν και πωλούν το βιβλίο με τη λογική του αναλώσιμου. Ο συγγραφέας μέσα από τη διήγησή του δίνει φωνή στο ίδιο το βιβλίο.

Μέσα από τις περιπέτειες - συναντήσεις του Ριντάρο και ειδικά την τέταρτη, την τελευταία και πιο απρόσμενη από αυτές, ο αναγνώστης θα κατανοήσει την θεραπευτική δύναμη της ανάγνωσης. Θα κατορθώσει να αντιληφθεί την αιτία που κάνει τα βιβλία, ακόμα και εκείνα που φτάνουν σε εμάς από το μακρινό παρελθόν, να επιβιώνουν παρά τις κοσμοιστορικές αλλαγές που έχει φέρει η τεχνολογία στην καθημερινότητα και τις αντιλήψεις μας, θα κατανοήσει το πως ο μύθος γίνεται ο μίτος μέσα στο λαβύρινθο των ανθρωπίνων σχέσεων και αισθημάτων, θα αντιληφθεί την "σωτηριολογική" διάσταση της ανάγνωσης, αν μου επιτρέπεται ο όρος. 

Το σίγουρο είναι ότι αυτή η σύντομη και συμβολική ιστορία, είναι γεμάτη αλήθειες, συμπεράσματα και αναγνώσεις στις οποίες θα βρούμε τον εαυτό μας να επιστρέφει ξανά και ξανά. Και είναι μεγάλο χάρισμα σε ένα βιβλίο να σε κάνει να επιστρέφεις. Να αφήνεις σε αυτό ένα κομμάτι της ψυχής σου, το οποίο πρόθυμα είσαι έτοιμος να μοιραστείς με άλλους αναγνώστες. 

Διαβάστε το και χαρίστε το ανεπιφύλακτα! 


Συγγραφέας: Sosuke Matsukawa

Μετάφραση: Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις: Ψυχογιός


Σχόλια