To κλασικό και ογκώδες μυθιστόρημα του Melville λοιπόν, μετατρέπεται σε ένα λιμπρέτο περίπου 30.000 λέξεων από τον Δημήτρη Παπαδημητρίου που φυσικά υπογράφει και τη μουσική του έργου.
Ο όρος λιμπρέτο (ή λιβρέτο) προέρχεται εκ της Ιταλικής libretto (ουσιαστικό) που αποτελεί υποκοριστικό του libro (= βιβλίο) και περιγράφει το βιβλίο που περιέχει το κείμενο μιας όπερας ή εν γένει ενός δραματικού έργου. Μπορεί να αποτελείται από στίχους ή πρόζα. Η όπερα αποτελεί μουσικό θεατρικό είδος, είναι δηλαδή μουσική σύνθεση που περιλαμβάνει συγχρόνως και σκηνική δράση. Οι διάλογοι των ηθοποιών της όπερας αποδίδονται με τη μορφή τραγουδιού ενώ η θεατρική παράσταση εκτυλίσσεται παρουσία ενός μουσικού συνόλου. (πηγή: Wikipedia)
Το libretto του Δημήτρη Παπαδημητρίου, θα μπορούσαμε να πούμε ότι οργανώνεται σε τρία μέρη: τη συγκέντρωση του πληρώματος του φαλαινοθηρικού Πίκουοντ, τη ζωή πάνω στο πλοίο και τελικά την αναμέτρηση με τον Moby Dick. Ο ίδιος ο Herman Melville, πέρασε 18 μήνες σε φαλαινοθηρικό, και γνωρίζει καλά τη ζωή πάνω στο πλοίο και τις σχέσεις του πληρώματος. Το έργο του βρίθει λεπτομερειών για τη ναυτική ζωή και το κυνήγι της φάλαινας, στοιχεία που ο Δημήτρης Παπαδημητρίου εντάσσει στο δικό του έργο μόνο σε σημεία που εξυπηρετούν την πλοκή ή την κατανόηση των χαρακτήρων.
Πολλά έχουν ειπωθεί για το έργο του Melville ήδη από τον καιρό που πρωτοκυκλοφόρησε και όταν αργότερα αναγνωρίστηκε ως ένα από τα κλασικά αριστουργήματα της δυτικής λογοτεχνίας. Τι είναι όμως ο Moby Dick: ένα παιδικό- εφηβικό παραμύθι, μια ναυτική περιπέτεια, ένα θρίλερ, ένα μεγάλο φιλοσοφικό κείμενο; Ο καθένας μπορεί να δώσει τη δική του απάντηση, ανάλογα με το που θα εστιάσει το βλέμμα του.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για ένα πολυεπίπεδο έργο, που μέσα από την αριστουργηματική περιγραφή του ωκεανού και τη φαλαινοθηρία, καταγράφεται η αναμέτρηση του ανθρώπου με την απεραντοσύνη του κόσμου και τα μυστήριά του, η συνάντηση με το πεπρωμένο και η εξερεύνηση των ορίων της ανθρώπινης φύσης. Ο άνθρωπος εναντίον του Θεού, εναντίον των ορίων του εαυτού του, εναντίον της Φύσης. Ο Δημήτρης Παπαδημητρίου στη δική του μεταφορά, επιλέγει να αφήσει στον θεατή όλες τις αναγνώσεις ανοιχτές: και της τρομακτικής και της μεταφυσικής και της κοινωνικής.
Γεγονός είναι ότι ο Δημήτρη Παπαδημητρίου, με τη σύμπραξη του σκηνοθέτη Γιάννη Κακλέα, και την υποστήριξη της Στέγης του Ιδρύματος Ωνάση, κατάφεραν να μεταφέρουν στη σκηνή ένα υπερθέαμα, όπου ο σκηνικός πλούτος δεν στερεί τίποτα από το βάθος και το περιεχόμενο του έργου. Οι αριθμοί μας βοηθάνε να συλλάβουμε το μέγεθος του εγχειρήματος: Moby Dick είναι ένα θέαμα 23 ερμηνευτών επί σκηνής και 12 μουσικών που παίζουν ζωντανά. 430 ωρών πρόβας και 250 ωρών μουσικής διδασκαλίας. Ακόμα, θα δούμε 135 κοστούμια, αμέτρητες αλλαγές σκηνών, 70 τετραγωνικά οθόνη ολογραφικής προβολής, 96 τετραγωνικά LED οθόνη και εντυπωσιακές ολογραμματικές προβολές και 3D videos που έρχονται για να συναρπάσουν και να χαρίσουν μια αξέχαστη εμπειρία στο κοινό, εναρμονισμένη με το παγκόσμιο αριστούργημα του Χέρμαν Μέλβιλ.Στους κεντρικούς ρόλους, ο Μπάμπης Βελισσάριος ως Αχαάβ, είναι εκπληκτικός τόσο φωνητικά, όσο και σκηνικά. Ο Αιμιλιανός Σταματάκης ως Ισμαήλ, αποπνέει την εικόνα του ενθουσιώδους νέου που ψάχνει για ξεχωριστές περιπέτειες. Ο Θοδωρής Βουτσικάκης, συγκινεί με την καθαρή, μελωδική φωνή του και την ευγενική παρουσία του ως Α' Υποπλοίαρχος Στάρμπακ, ενώ ο Ιβάν Σβιτάιλο, ενσαρκώνει θαυμάσια, τον τυχοδιώκτη Β΄Υποπλοίαρχο Σταμπ. Όλοι οι ηθοποιοί καταφέρουν να μεταφέρουν με επιτυχία στη σκηνή τους χαρακτήρες που ενσαρκώνουν και παρότι ο θεατρικός χρόνος και τόπος δεν μπορεί να εμβαθύνει με τον τρόπο που το κάνει το βιβλίο, καταφέρνουν να δώσουν στον θεατή, την εικόνα αυτού του ψηφιδωτού λαών, χαρακτήρων και συμπεριφορών που είναι η κουβέρτα του πλοίου. Η ζωντανή ορχήστρα τελεί υπό τη διεύθυνση του Αλέξιου Πρίφτη, ενώ ειδική μνεία πρέπει να γίνει στον Hashem Alshaer, διευθυντή του 3D animation, αλλά και στον Μανόλη Παντελιδάκη, σκηνογράφο της παράστασης, χωρίς την καθοριστική συμβολή των οποίων θα ήταν πρακτικά αδύνατο να παρασταθεί το έργο, και ειδικά οι σκηνές με το κυνήγι του Moby Dick, που φέρνουν αυτόν τον Λεβιάθαν των βυθών στη σκηνή του Christmas Theater.
Ο Moby Dick είναι ένα μοναδικό θεατρικό δρώμενο, μια ξεχωριστή εμπειρία παρακολούθησης και το Christmas Theatre αποδεικνύεται ιδανικός τόπος να το φιλοξενήσει. Πρόκειται για ένα τιτάνιο επίτευγμα, πρωτόγνωρο για τα ελληνικά δεδομένα, όπου άνθρωπος και τεχνολογία σε αγαστή συνεργασία, κατάφεραν να προσφέρουν ένα άρτιο καλλιτεχνικά και αισθητικά αποτέλεσμα. Tο έργο διάρκειας 190 λεπτών (με ένα διάλειμμα) είναι ιδανικό για οικογένειες με παιδιά από 12 ετών.
Η παράσταση είναι προγραμματισμένη να διαρκέσει μέχρι τις 10 Απριλίου 2022.
Περισσότερα για την ταυτότητα της παράστασης
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου