Η παγκόσμια πολιτική σε 100 λέξεις

 Η συγγραφέας Eleanor Levenson, καθηγήτρια πανεπιστημίου στο τμήμα Δημοσιογραφίας, με εξειδίκευση στην Πολιτική, αλλά και συγγραφέας και επιμελήτρια, ανταποκρίθηκε με μεγάλη επιτυχία στην πρόκληση να δώσει ορισμούς για 100 πολιτικές έννοιες μέσα σε 100 μόλις λέξεις για κάθε μία από αυτές. Και σίγουρα αυτό μοιάζει αξιοθαύμαστο, αν αναλογιστεί  κανείς πως μέσα στις λέξεις αυτές βρίσκονται έννοιες όπως Έθνος, Δημοκρατία, Αναρχία, Κράτος, Εκβιομηχάνιση, Παγκοσμιοποίηση, Ρατσισμός, Ελευθερία, Πατριωτισμός και τόσες άλλες για τις οποίες που έχουν γραφεί σελίδες επί σελίδων αναλύοντάς τες.

Σκοπός της είναι να απομυθοποιήσει την πολιτική σαν κάτι που αφορά κυρίως τους πολιτικούς ή έστω τους ενήλικες και να την κάνει ένα θέμα κατανοητό και προσιτό σε όλους ανεξαρτήτως ηλικίας. Γιατί η πολιτική μας αφορά όλους, και όπως χιουμοριστικά αναφέρεται στην εισαγωγή του βιβλίου, αφορά ακόμα και τους ερημίτες που ζουν ολομοναχοι σε μια απομονωμένη σπηλιά, γιατί ακόμα και εκείνοι πρέπει να ξέρουν πως μπορούν να αντιμετωπίσουν τους πολιτικούς, αν εκείνοι αποφασίσουν να τους πάρουν τη σπηλιά τους! 

Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε, ότι μόλις αρχίσουμε να καταλαβαίνουμε πως λειτουργεί η πολιτική, μπορούμε πιο εύκολα ασχοληθούμε με αυτή, είτε ως πολιτικοί, είτε ως ενσυνείδητοι ψηφοφόροι και πολίτες, είτε ως αγωνιστές για μια περισσότερο δίκαιη κοινωνία. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό τα παιδιά να εξοικειωθούν από νωρίς με τους όρους της πολιτικής και να είναι σε θέση να εκφραστούν με αυτούς.

Το βιβλίο δεν οργανώνεται με κάποια συγκεκριμένη σειρά, αλφαβητική ή άλλη. Ξεκινά φυσικά με έννοιες περισσότερο γενικές και οδεύει σε πιο ειδικές, αλλά αυτο δεν μοιάζει να είναι δεσμευτικό στη δομή του. Κάθε έννοια που επεξηγείται, ακολουθείται και από ορισμένα σύμβολα, τα οποία δείχνουν σε ποια ή ποιες θεματικές εντάσσεται το συγκεκριμένο λήμμα.

Η  εύστοχη εικονογράφηση του Paul Boston, δρα συμπληρωματικά και πολλές φορές επεξηγηματικά σε κάθε ορισμό, βοηθώντας τα παιδιά να κατανοήσουν και σχηματικά την οριζόμενη έννοια. Αυτό αποδεικνύεται ιδιαίτερα χρήσιμο σε όρους όπως, Γραφειοκρατία, Λαϊκισμός. Σοσιαλισμός, Διαφθορά για να αναφέρω μόνο μερικές.

Στο τέλος του βιβλίου υπάρχει και ένα μικρό γλωσσάρι καθώς και μια λίστα με ελληνικές και διεθνείς ιστοσελίδες οργανισμών, που μπορούν να πάνε το θέμα της συζήτησης και της κατανόησης της πολιτικής ένα βήμα μακρύτερα.

Ένα πολύ χρήσιμο βιβλίο γνώσεων και πιστέψτε με, όχι μόνο για παιδιά! 

Συγγραφέας:Eleanor Levenson

Εικονογράφος: Paul Boston

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος






Σχόλια