Της αλλαγής τραγούδι

Στο νέο της έργο η Amanda Gorman, η νεαρή ποιήτρια από την Αμερική, που έγινε γνωστή όταν απήγγειλε το ποίημά της, "Ο λόφος που ανεβαίνουμε", κατά την ορκωμοσία του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν τον Ιανουάριο του 2021, γράφει για ένα νεαρό κορίτσι που οδηγεί τα παιδιά σε ένα μουσικό ταξίδι, μέσα από το οποίο όλοι μαζί θα μάθουν ότι έχουν τη δύναμη να αλλάξουν τον εαυτό τους και τον κόσμο προς το καλύτερο.

Αφοσιωμένη υπέρμαχος η ίδια της προστασίας του περιβάλλοντος, της ισότητας των φύλων και της εξάλειψης των φυλετικών διακρισεων, δημιουργεί ένα ποίημα με ελεύθερο στίχο, όπου όλες αυτές οι ανησυχίες βρίσκουν τον τόπο και τον τρόπο να εκφραστούν. Από τα πολύχρωμα, εξαιρετικά εικονογραφημένα σαλόνια του βιβλίου, θα παρελάσουν αγόρια και κορίτσια, άνθρωποι όλων των χρωμάτων και των ηλικιών, παιδιά με κινητικά προβλήματα, άνθρωποι που για διαφορετικούς λόγους βρίσκονται στο περιθώριο της ζωής και όλοι μαζί θα κληθούν να βρουν εκείνα που τους ενώνουν, που ενώνουν τον άνθρωπο ως ύπαρξη και μαζί να προχωρήσουν για να αλλάξουν τον κόσμο.

"Να γίνουμε πρώτα εμείς οι ίδιοι η αλλαγή που επιθυμούμε να δούμε στον κόσμο", θα μας πει η νεαρή ποιήτρια. Η αλλαγή δεν είναι μια μεγάλη αφηρημένη ιδέα, κάτι που αφορά τους άλλους, αλλά κάτι που αφορά τον καθένα μας στο εδώ και το τώρα. Ο αγώνας για μια πιο δίκαιη, ισότιμη, ανεκτική κοινωνία, που θα κάνει καθημερινή πράξη την αλληλεγγύη και την συμπερίληψη, ξεκινά τώρα, σήμερα από το σπίτι μας, το σχολείο μας, τη γειτονιάς μας. Η ανάγκη να προστατέψουμε τον πλανήτη δεν εναπόκειται μόνο στα χέρια εκείνων που λαμβάνουν τις αποφάσεις σε κεντρικό επίπεδο, αλλά αφορά τις δικές μας καθημερινές επιλογές ως καταναλωτες και πολίτες, αφορά τη δική μας δράση.

Η συγγραφέας προσκαλεί τα παιδιά όλου του κόσμου στην ειρηνική διεκδίκηση ενός πιο όμορφο και περισσότερου δίκαιου κόσμου, ενός κόσμου εφικτού μέσα από τη συναδέλφωση, την αποδοχή και φυσικά τη μουσική, που είναι η κοινή μας γλώσσα.  

Συγγραφέα;: Αmanda Gorman

Εικονογράφηση: Loren Long

Μετάφραση: MC YINKA, ΓΚΑΝΑ ΜΥΡΣΙΝΗ

Εκδόσεις: Ψυχογιός


Εικόνες από την αγγλική έκδοση





Σχόλια