Ζωάκι χάθηκε!

 Η μικρή Κολέτ μόλις μετακόμισε σε νέα γειτονιά και νιώθει μοναξιά. Παρά την επιμονή της όμως, η μαμά της δεν της επιτρέπει να αποκτήσει ένα κατοικίδιο. Βγαίνοντας να εξερευνήσει τη νέα γειτονιά, θα συναντήσει δύο μικρά αγόρια και στην ερώτηση τους, "τι κάνει μόνη της εκεί," η Κολέτ θα σκαρφιστεί μια φανταστική ιστορία για... τον παπαγάλο που έχασε!

Καθώς τα παιδιά προθυμοποιούνται να τη βοηθήσουν να τον βρει, ζητώντας της ταυτόχρονα να τους περιγράψει πως μοιάζει, η αφηγήσή της θα πάρει εξωπραγματικές διαστάσεις. Και ενώ προστίθενται συνεχώς και άλλα παιδιά στην παρέα της αναζήτησης του παπαγάλου της Κολέτ, η μικρή πρωταγωνίστρια θα νιώσει ότι χάνει τον έλεγχο των λεγομένων της, σαν η ιστορία της να την ξεπερνά. Ποια θα είναι η κατάληξη; Αυτό αφήνουμε να το ανακαλύψει μόνος του ο μικρός αναγνώστης! 

Η συγγραφέας και εικονογράφος Isabelle Arsenault γράφει και εικονογραφεί μια τρυφερή ιστορία για τη σημασία της φιλίας και της αποδοχής. Ταυτόχρονα καταδεικνύει τον τρόπο που η φαντασία μας επιτρέπει να αντιμετωπίζουμε με θάρρος και εφευρετικότητα κάθε νέα πρόκληση, αλλά και το πως η αφήγηση μιας ιστορίας, γίνεται γέφυρα που μας φέρνει κοντά στους άλλους. 

Η ανάγκη της Κολέτ, να ενταχθεί στο νέο της περιβάλλον και να αναπτύξει μια αίσθηση οικειότητας με αυτό, είναι το στοιχείο που δικαιολογεί την συνεχώς κλιμακούμενη ιστορία της, με την οποία προσπαθεί να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον των ακροατών της και να προσελκύσει και άλλους στον κύκλο της αναζήτησης. Μοιάζει σαν τα παιδιά να έχουν μια σιωπηρή συμφωνία, να παίξουν το παιχνιδι της Κολέτ μέχρι το τέλος και να γεμίσουν με το φως της φαντασίας τους το μουντά, αδιάφορα, τσιμεντένια δρομάκια της πόλης τους! Η ιστορία της Κολέτ, μέσα στην υπερβολή της μετατρέπεται σε παιχνίδι που ανάβει τη φαντασία τους και τα προσελκύει γύρω της, όπως το φως τις πεταλούδες. Έτσι άλλωστε δεν γίνεται πάντα με τους καλούς παραμυθάδες; 

H υπέροχη, ρετρό εικονογράφηση, στους τόνους του γκρίζου, διακόπτεται εκκωφαντικά από την έκρηξη του κίτρινου χρώματος και αργότερα του γαλάζιου, ενώ αυτή η σταδιακή χρωματική αύξηση,  ακολουθεί την παράλληλη μεγέθυνση των λεπτομερειών της περιγραφής του φανταστικού, κατοικίδιου παπαγάλου της Κολέτ. 

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, σε απόδοση της αγαπημένης Αργυρώς Πιπίνη. 

Συγγραφέας -Εικονογράφος: Isabelle Arsenault

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος








Σχόλια