Όταν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας

Στο Λονδίνο του 1940 που βομβαρδίζεται ανηλεώς, ένα νεαρό αγόρι, ο Τζόζεφ θα σταλεί από τη γιαγιά του να μείνει μαζί με μια παράξενη γυναίκα, την κυρία Φ., που διοικεί έναν ζωολογικό κήπο.

Το αγόρι είναι κλειστό, θυμωμένο, έχει βιώσει την απόρριψη καθώς η μητέρα του το εγκατέλειψε, χωρίς ποτέ να μάθει το γιατί, η γιαγιά του το έστειλε μακριά από τον τόπο του και ο πατέρας του που πολεμάει, έχει πολλούς μήνες να του στείλει νέα.

Ένα μικρό αγρίμι ο ίδιος, θα βρεθεί μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο, που η ιδιοκτήτρια προσπαθεί με νύχια και με δόντια να συντηρήσει. Από τα λίγα ζώα που έχουν επιβιώσει και δεν έχουν σταλεί σε άλλα  πιο ασφαλή καταφύγια, είναι ένας ασημόραχος γορίλας, ο Άδωνις. 

Οι τρεις πρωταγωνιστές της ιστορίας, είναι κλειστοί και άγριοι μέσα τους, καθώς ο καθένας τους κουβαλά το δικό του πόνο, πενθεί τις δικές του απώλειες. Αυτό είναι και το χαρακτηριστικό που τους ενώνει, χωρίς να το συνειδητοποιούν. 

Μέσα στις εβδομάδες που θα περάσουν, όχι χωρίς θυμό, όχι χωρίς κόπο, όχι χωρίς φόβο, ο Τζοζεφ, θα μάθει από την αρχή να εμπιστεύεται, τον εαυτό του και τους άλλους. Άνθρωποι και θηρία θα αρχίσουν να δημιουργούν δεσμούς, ενώ τα μυστικά και οι ιστορίες που έρχονται στο φως, θα φωτίσουν το μέσα τους τοπίο και θα τους κρατήσουν μαζί, όταν όλα γύρω τους καταρρέουν.

Ο Phil Earle, που όπως μας λέει έχει εμπνευστεί το βιβλίο από αληθινά γεγονότα, καταφέρνει να φτιάξει μία ιστορία, συγκινητική, και βαθιά ανθρώπινη, παρά το γεγονός ότι εκτυλίσσεται μέσα σε ένα ζωολογικό κήπο γεμάτο "άλογα" θηρία. Αυτή είναι και μια αντιπαραβολή που με συνάρπασε.

Από τη μια, έχουμε τον "έλλογο" άνθρωπο που προκαλεί ένα παράλογο πόλεμο, προβαίνει σε πράξεις αγριότητας που ούτε τα αγριότερα των ζώων δεν δύνανται να διαπράξουν και κυκλοφορεί ελεύθερος με άδεια (από ποιον την πήρε άραγε; ) να σκοτώνει οτιδήποτε μπαίνει εμπόδιο στα σχέδιά του. 

Τα ζώα από την άλλη, τα άγρια θηρία, βρίσκονται κλεισμένα μέσα σε κλουβιά και πίσω από τα βαριά κάγκελα, αναπτύσουν μια μοναδική ενσυναίσθηση και ευαισθησία, έτοιμα να προστατέψουν, αλλά και να θυσιαστούν για εκείνους που αγαπούν, όντας ταυτόχρονα έρμαια της βούλησης των ανθρώπων.  Σε κάνει να αναρωτιέσαι, τι ορίζουμε τελικά ως νοημοσύνη, ως αγριότητα, ως ένστικτο;  Είναι άραγε η βαθιά αγάπη χαρακτηριστικό μόνο του ανθρώπου; Μπορεί ο άνθρωπος να μονοπωλήσει την ικανότητα να πενθεί; Και χρήζουν άραγε μόνο τα θηρία εξημέρωσης; Ή είναι αποκλειστικά ο άνθρωπος ικανός να την παρέχει; Γίνεται να εξανθρωπιστεί το θηρίο και να εξαργιωθεί ο άνθρωπος; Μας ορίζει πάντα και μόνο η ανάγκη, ή μπορούμε άνθρωποι και θηρία να σταθούμε πάνω από τις περιστάσεις, πάνω από αυτό που η φύση όρισε για εμάς; Και τελικά, όταν πέσει ο ουρανός στο κεφάλι μας, ποιον θα βρούμε να στέκεται δίπλα μας και σε ποιανού το πλάι θα σταθούμε οι ίδιοι; 

Είμαι σίγουρη πως ο αναγνώστης θα βρει αβίαστα τις απαντήσεις μέσα σε αυτό το συναρπαστικό και καλογραμμένο, λογοτεχνικό έργο. 

Το βιβλίο απέσπασε το βραβείο Books Are My Bag Reader’s 2021, βρέθηκε στη βραχεία λίστα του βραβείου Yoto Carnegie Medal 2022, και ξεχώρισε ως βιβλίο της χρονιάς (2021) από τους «TIMES» και τη «Sunday Independent».

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.

Συγγραφέας: Phil Earle

Μετάφραση: Άγγελος Αγγελίδης

Εκδόσεις: Ίκαρος

Σχόλια