Θα τα πούμε στο Σύμπαν

 Πόσο ωραίο βιβλίο! 

Είχα πολύ καιρό να διαβασω ένα τόσο καλογραμμένο και καθόλα πλήρες μυθιστόρημα για παιδιά του ηλικιακού group 10+.  Είναι από τα βιβλία που αποδεικνύουν πως η καλή λογοτεχνία, είναι για όλους, συγ-κινεί και μιλάει κατευθείαν στην καρδιά του αναγνώστη κάθε ηλικίας.

Ο εντεκάχρονος Άλεξ Πετρόσκι, αγαπά την αστροφυσική και το διάστημα και κατασκευάζει ένα πύραυλο για να στείλει με αυτόν το χρυσό του iPod στο διάστημα, με την ελπίδα να το βρουν νοήμονα όντα από άλλους γαλαξίες. Μπορεί ο μπαμπάς του να έχει πεθάνει από καιρό, η μαμά του να έχει προβλήματα και ο αδερφός του να ζει μακριά, όμως ο Άλεξ δε σταματά να ελπίζει και να βλέπει την όμορφη πλευρά της ζωής. Ίσως τα μικρά, φωτεινά σημεία στον ουρανό να είναι ο δικός του χάρτης, η πυξίδα που δεν τον αφήνει να χαθεί μέσα στην σκληρότητα της ζωής.

Ο Άλεξ, που σχεδόν μεγαλώνει μόνος του, έχοντας αναλάβει πολύ μεγαλύτερες ευθύνες από εκείνες που αναλογούν σε ένα παιδί της ηλικίας του, έχει μια μεγάλη επιθυμία: να πάρει μέρος στο φεστιβάλ Αεροδιαστημικής που γίνεται στην Νοτιοδυτική Αμερική. Θα ξεκινήσει μόνος, με μοναδική συντροφιά τον πιστό του σκύλο, ένα ταξίδι που τον τελικό προορισμό του δεν μπορούσε καν να φανταστεί. Θα συναντήσει αστείους, ευγενκούς, πρόθυμους να σταθούν δίπλα του ανθρώπους, ανθρώπους που θα τους συγκινήσει η εύθραυστη αθωότητα και η ιδιαίτερη ματιά του στα πράγματα και τα αισθήματα. Έτσι αυτό που ξεκινά σαν ένα αναπάντεχο road trip, γίνεται ένα ταξίδι αυτογνωσίας και γνωριμίας με τον κόσμο που o μικρός Άλεξ πασχίζει να περιγράψει, μα κυρίως να κατανοήσει. 

Καθώς διαβάζουμε τις αφηγήσεις του, τα διαστημικά του podcast, τόσο καταλαβαίνουμε ότι μας αφορούν. Ο Άλεξ απευθυνόμενος στους εξωγήινους παραλήπτες τους, χωρίς να το σκοπεύει, κατορθώνει να απευθυνθεί σε όλους εμάς, σε εμάς που βρισκόμαστε έξω από το δικό του ξεχωριστό σύμπαν, έξω από τον κύκλο της μεγάλης του καρδιάς, της γεμάτης ευαισθησία και καλοσύνη. Εμείς, οι ενήλικοι είμαστε οι εξωγήινοι που απευθύνεται, στέλνοντάς μας το πιο καθαρό, αγνό και ακέραιο κομμάτι ανθρωπινότητας, θυμίζοντας μας με τον πιο ουσιαστικό και απλό τρόπο τι σημαίνει να είσαι γήινος, τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. 

Αυτό που καταφέρνει ο συγγραφέας Jack Cheng στο πρώτο του κιόλας βιβλίο είναι εκπληκτικό και μας κάνει να ανυπομονούμε για τη συνέχεια. 

Είναι από τις ελάχιστες φορές που θα προέτρεπα όποιον διαβάζει αυτή την ανάρτηση, να διαβάσει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ αυτό το βιβλίο. Θα κάνει μια μεγάλη χάρη στον εαυτό του. Είμαι σίγουρη πως μετά θα θέλει και να το χαρίσει. 

Θα τελειώσω με το λόγια του συγγραφέα Γκάρι Ντ. Σμιτ για το βιβλίο του Jack Cheng:

«Σπάνια διαβάζουμε βιβλία που επιβεβαιώνουν με τέτοια δύναμη την ανθρώπινη ικανότητά μας για αγάπη και κατανόηση. Αυτό το βιβλίο μάς είναι απαραίτητο, γιατί μας δείχνει πώς να είμαστε άνθρωποι. Και ακόμα, μας δείχνει τον Άλεξ, που το βλέμμα του είναι στραμμένο στ’ αστέρια».

Παρακάτω μπορείτε να ακούσετε ένα απόσπασμα από το βιβλίο.


Συγγραφέας: Jack Cheng

Μετάφραση: Μαρία-Νεφέλη Ταμία

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

*Τεσσεράκτιο: Στη γεωμετρία, τεσσεράκτιο ονομάζεται το θεωρητικό γεωμετρικό στερεό τεσσάρων διαστάσεων, το τετραδιάστατο ανάλογο του κύβου. Ο όρος προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις "τέσσερις ακτίνες". Επίσης, ονομάζεται και 4-κύβος. (θα σας χρειαστει!)


Σχόλια