Το ουρανοκατέβατο

Οι υπέροχοι αδελφοί Fan "χτυπάνε " ξανά, με  ένα ακόμα θαυμάσιο βιβλίο.  Μια ιστορία για το θαύμα, και τον τρόπο που έχει ο καθένας να το οικειοποιείται, να το βιώνει, να το μοιράζεται ή να το κρατά.

Με μια εκπληκτική, ασπρόμαυρη αυτή τη φορά εικονογράφηση, οι αδελφοί Φαν, μας ξεναγούν στο μικρόκοσμο ενός κήπου, με τα πολλά και διαφορετικά έντομα που ζουν σε αυτόν: πασχαλίτσες, ακρίδες, σκαθάρια, μυρμήγκια, σκόροι, βρομούσες, νυχτοπεταλούδες και αράχνες, είναι μόνο μερικά από τα πλάσματα που θα συναντήσουμε στον κήπο, την ημέρα που ένας αστραφτερός, πολύχρωμος βόλος, το μόνο έγχρωμο στοιχείο του βιβλίου, προσγειώνεται αινιγματικά εκεί.

Όλο σπεύδουν να τον θαυμάσουν και ο καθένας προσπαθεί να καταλάβει περί τίνος πρόκειται, να τον μετρήσει, να τον κυλήσει, να τον μυρίσει, να τον γευτεί, να τον ερμηνεύσει με όποιο τρόπο η φύση του, του επιτρέπει. Μέχρι που ο κύριος Αράχνης, θα πλέξει τον ιστό του γύρω από το βόλο και θα τον οικειοποιηθεί.

Από κει και πέρα τα πράγματα αλλάζουν, η αθωότητα χάνεται, το θαύμα εξανεμίζεται, και τη θέση του παίρνει η εμπορευματοποίηση. Ουρές από έντομα και ζώα, σχηματίζονται για να δουν το ουρανοκατέβατο εύρημα και ο κος Αράχνης εκμεταλλευόμενος την κατάσταση θα κάνει ότι μπορεί να βγει κερδισμένος.

Είναι πολύ παραστατικός ο τρόπος που ο μικρόκοσμος του κήπου προσομοιάζει την ανθρώπινη κοινωνία, που κάποιος είναι πάντα πιο έτοιμος να εκμεταλλευτεί τις καταστάσεις, και οι άλλοι γύρω του, είναι πολύ αδιάφοροι, ή πολύ απασχολημένοι για να αντιδράσουν, πριν είναι αργά.

Η λύση θα έρθει εξίσου ουρανοκατέβατα και όλοι θα καταλάβουν πως τα πολύχρωμα "θαύματα" χάνονται τόσο ξαφνικά όσο έρχονται, ξεχνιούνται ακόμα ευκολότερα και εκείνο που τελικά μένει και μετράει είναι το μοίρασμα, η συνεργασία, η επικοινωνία, η κοινότητα, η θέληση να φτιάξουμε από κοινού μια πολύχρωμη ζωή, όπου το παιχνίδι, η τέχνη, η ομορφιά,  θα είναι αξίες προσιτές και προσβάσιμες σε όλους.

Ένα πολύ όμορφο βιβλίο, όπως όλα των αδελφών Φαν!


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Αδελφοί Φαν

Εκδόσεις: Μεταίχμιο.













Σχόλια