Γιατί σβήσαμε το γράμμα Β

Η συγγραφέας και περιβαλλοντολόγος Ελένη Ανδρεάδη, γράφει μια τρυφερή οικολογική ιστορία με  πρωταγωνιστές δυο αδέλφια.

Όταν η μεγάλη αδελφή, σβήνει από το αλφάβητο το γράμμα Β, ο μικρός της αδελφός, αναρωτιέται γιατί να το έκανε αυτό. Σαν αληθινός ντετέκτιβ, την παρακολουθεί και προσπαθεί να καταλάβει το νόημα της πράξης της. Το μόνο όμως που ανακαλύπτει, είναι οι συνεχείς προσπάθειές της να σώσει το φυσικό περιβάλλον από την καταστροφή, αλλά και να διαφυλάξει τους φυσικούς πόρους από την σπατάλη. Ακόμα όμως ο ίδιος δεν είναι σε θέση  να καταλάβει τι σχέση έχουν όλα αυτά με το γράμμα Β. 

Ακολουθώντας τη σε στεριά, θάλασσα και ουρανό, θα ανακαλύψει μαζί με τους μικρούς αναγνώστες, είδη που κινδυνεύουν με εξαφάνιση, πρακτικές που επιβαρύνουν την ατμόσφαιρα και προϊόντα που αν και δεν έχουμε αληθινά ανάγκη, τα χρησιμοποιούμαι για διασκέδαση, με το οικολογικό τους αποτύπωμά να είναι ιδιαίτερα βαρύ. 

Σε ένα από αυτά τα φανταστικά ταξίδια του, θα βρεθεί στο διάστημα και θα αντικρύσει τη Γη μας από μακριά, τη Γη που είναι το μοναδικό σπίτι όλων μας, και θα βρει τελικά την απάντηση στο ερώτημά του. Αλλαγμένος, θα γυρίσει πίσω, όχι για να παρατηρήσει, αλλά για να συνδράμει την αδελφή του στον αγώνα της για ένα βιώσιμο πλανήτη. 

Μια πολύ όμορφη και κατανοητή ιστορία, με την ζωηρή και πολύχρωμη εικονογράφηση της Σάντρας Ελευθερίου, για τη ζωή πάνω στον πλανήτη, τη ζωή που μόνο ως αδιάλειπτη συνέχεια μπορεί να νοηθεί και που κάθε κρίκος, κάθε μοναδικό είδος σε αυτή, συνδέεται με το προηγούμενο και το επόμενο, σε ένα ιδιότυπο αλφάβητο που συλλαβίζει την ίδια τη ζωή. 

Ξεφυλλίστε τις πρώτες σελίδες του βιβλίου εδώ


Συγγραφέας: Ελένη Ανδρεάδη

Εικονογράφος: Σάντρα Ελευθερίου

Εκδόσεις: Μεταίχμιο



Σχόλια