Ο άλλος

 Ο Μάνος Κοντολέων γράφει ένα εφηβικό μυθιστόρημα, που διερευνά το θέμα της ταυτότητας και κατά πόσον αυτή καθορίζεται από βιολογικούς παράγοντες και/ή τις κοινωνικές συνθήκες. Είμαστε η γενετική κληρονομιά των προγόνων μας ή το αποτέλεσμα του περιβάλλοντος μέσα το οποίο μεγαλώσαμε; Πόσο η βιολογία είναι υπεύθυνη για τις επιλογές μας και πόσο μας κατευθύνει η οικογένειά μας; Πόσο τα κοινωνικά πρότυπα υπεισέρχονται στον τρόπο που σχετιζόμαστε και σε ποιο βαθμό το αξιακό μας σύστημα επηρεάζεται από τον γενετικό μας κώδικα; 

Πότε είμαστε (ε)αυτός και πότε γινόμαστε Άλλος;

Μέσα από την ιστορία δυο δεκαεξάχρονων αγοριών, του Βάιου και του Φώτου, ο συγγραφέας εξερευνά το πεδίο των εφηβικών προκλήσεων: έρωτας, σπουδές, κοινωνική καταξίωση, αποδοχή, ηθική, ιδωμένα μέσα από το πρίσμα της ομοιότητας και της διαφοροποίησης των δύο νέων, που εξωτερικά μοιάζουν σαν δυο σταγόνες νερό, μα έχουν μεγαλώσει σε δύο τελείως διαφορετικά περιβάλλοντα.

Το τυχαίο τους συναπάντημα θα γίνει αφορμή να καθρεφτιστούν δυο κόσμοι μέσα σε μια ματιά, να ζυγιστούν αποφάσεις, πρόσωπα και καταστάσεις που οδήγησαν τον καθένα ξεχωριστά στο σημείο που βρίσκεται σήμερα. Τα δυο παιδιά θα κοιτάξουν το ένα το άλλο, μα και τον ίδιο τους τον εαυτό, σαν μέσα από ένα μεταφυσικό καθρέφτη και θα δουν τις απραγματοποίητες ζωές, τις χαμένες, μα και τις κερδισμένες ευκαιρίες, που το τυχαίο έφερε στο δρόμο τους. Θα αμφισβητήσουν όλες τις σταθερές της ζωής τους, θα κρίνουν εκείνους που κράτησαν και έπαιξαν τα νήματα της ζωής τους, τον ηθικό κώδικά που όρισε το μέλλον τους, θα βαδίσουν το τεντωμένο σχοινί της αβεβαιότητας, για να ανακαλύψουν το δικό τους, μοναδικό βηματισμό.

Ένα μυθιστόρημα στο οποίο πίσω από την εξιστόρηση γεγονότων, δρουν και επεμβαίνουν οι πράξεις των ενηλίκων, την ίδια ώρα που κι αυτοί οι ίδιοι από τις νέες αντιδράσεις των δικών τους εφήβων βλέπουν τις ζωές τους να αλλάζουν.

Ένα μυθιστόρημα, που αν και γεμάτο από τις μουσικές και τις εικόνες των 80s και 90s, είναι ένα διαχρονικό εφηβικό μυθιστόρημα, όπως πάντα είναι διαχρονική η περιπέτεια της εφηβείας. 


Συγγραφέας: Μάνος Κοντολέων

Εκδόσεις: Πατάκη

  

Σχόλια