Ο γορίλας του δολοφόνου

Ένα απολαυστικό μυθιστόρημα! Μια ιστορία που προσφέρει απλόχερα στον αναγνώστη την ατόφια χαρά της ανάγνωσης! Μια αξιαγάπητη ηρωίδα και μια πληθώρα ενδιαφερόντων  συμπρωταγωνιστών, που φτιάχνουν ένα ξεχωριστό μωσαϊκό χαρακτήρων και ένα εξαιρετικό μυθιστόρημα εποχής. Η δράση τοποθετείται στις αρχές του περασμένου αιώνα και ταξιδεύει τον αναγνώστη από την Πορτογαλία μέχρι την μακρινή Ινδία. 

Πρωταγωνίστρια και αφηγήτρια της ιστορίας σε πρώτο πρόσωπο, η Σάλλυ Τζόουνς, ο θηλυκός γορίλας του Φιλανδού ναυτικού Χένρυ Κόσκελα. Η Σάλλυ Τζόουνς δεν είναι ένα συνηθισμένος γορίλας. Είναι μια γορίλας που έχει μάθει να σκέφτεται, να γράφει, να διαβάζει και παίζει στα δάχτυλα τις μηχανές κάθε είδους. Είναι η A' μηχανικός του πλοίου Hudson Quin και η αχώριστη σύντροφος του καπετάνιου Κόσκελα. Όταν εκείνος μετά από ένα ταξίδι που αποδείχθηκε παγίδα, θα βρεθεί κατηγορούμενος για φόνο, η Σάλλυ Τζόουνς είναι η μόνη που μπορεί να αποδείξει την αθωότητα του. Και θα το κάνει, όσο μακριά και αν χρειαστεί να φτάσει.

Στο ταξίδι της αυτό, που δεν μοιάζει σε τίποτα με όλα τα προηγούμενα, θα βρει πιστούς φίλους, που θα σταθούν δίπλα της, θα τη φροντίσουν, θα την προστατεύσουν και θα τη βοηθήσουν με ειλικρινή αγάπη να πετύχει το στόχο της.

Ο συγγραφέας Γιάκομπ Βεγκέλιους, μας χαρίζει μια συναρπαστική περιπέτεια, φορτωμένη με το άρωμα της θάλασσας και των μπαχαρικών, φωνές που τραγουδούν φάντος και νότες από ακορντεόν που διαπερνούν τους τοίχους και φωλιάζουν στην καρδιά, μια ιστορία που μυρίζει μπαρούτι, φθηνή ταβέρνα, λιμανίσια υγρασία και φόβο. Μια ιστορία που τοποθετεί την πρωταγωνίστρια της, πότε σε ένα υγρό αμπάρι, και πότε στο πιο πολυτελές παλάτι της Ινδίας. Την παίρνει από τις σκοτεινές στέγες της Πορτογαλίας, στα φτερά ενός αεροπλάνου και από τα δεσμά της μοχθηρίας, στη θαλπωρή της αγκαλιάς των φίλων. Μια ιστορία που ο έρωτας μπλέκεται με την πολιτική, το πένθος με την προδοσία, ενώ η αφοσίωση γίνεται το κλειδί που ανοίγει τις φυλακές κάθε είδους.

Η Σάλλυ Τζόουνς είναι μια από τις πλέον αξιαγάπητες ηρωίδες βιβλίου και ο τρόπος που αφηγείται την ιστορία της, είναι γεμάτος από την αθωότητα, το καθαρό βλέμμα, και την ειλικρίνεια ενός αυθεντικού, γεμάτου ανυπόκριτη καλοσύνη πλάσματος. Ταυτόχρονα ο συγγραφέας μέσα από τις περιπέτειες της ηρωίδας του, καταφέρνει να μας μιλήσει για την πίστη και την αφοσίωση και τις μορφές που αυτή μπορεί να πάρει. Γιατί μπορεί η αφοσίωση της Σάλλυ Τζόουνς στον καπετάνιο της να είναι ειλικρινής, εύλογη και αμοιβαία, αλλά τι γίνεται όταν η αφοσίωση οδηγεί στο έγκλημα, την δουλική υποταγή, την προδοσία ή ακόμα και την ανοχή της βίας; Ο συγγραφέας μας ωθεί να σκεφτούμε αν η πίστη και η αφοσίωση έχουν πάντα θετικό πρόσημο. Σπουδαία θέση στο μυθιστόρημά του έχουν επίσης, η φιλία, η τέχνη και η δημιουργικότητα στην καθημερινή ζωή, αλλά και η χειρωνακτική εργασία, ως θεραπεία της ψυχής και του μυαλού. 

Τα ασπρόμαυρα σχέδια και ειδικά οι προσωπογραφίες στην αρχή του βιβλίου, μας βοηθούν να σκιαγραφήσουμε καλύτερα την προσωπικότητα των πρωταγωνιστών, ενώ η εξαιρετική μετάφραση των Μαρία Αγγελίδου και Άγγελου Αγγελίδη είναι τόσο ρέουσα, που σε κάνει να ξεχνάς ότι διαβάζεις ένα κείμενο σε μετάφραση. 

Ένα δικαίως πολυβραβευμένο μυθιστόρημα, που θα γοητεύσει τον αναγνώστη που αγαπά την καλή λογοτεχνία, όποια ηλικία και αν έχει.  

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Jacob Wegelius

Μετάφραση :Μαρία Αγγελίδου και Άγγελος Αγγελίδης

Εκδόσεις: Πατάκη 





Σχόλια