Η αστρόσκονη που μας δημιούργησε

"Το Σύμπαν είναι ένα μέρος απίθανο, γεμάτο θαύματα που μας προκαλούν δέος. Άστρα τρεμοπαίζουν, λουλούδια ανθίζουν και ζώα τρέχουν, πετούν, κολυμπούν, την ώρα που εμείς οι άνθρωποι ζούμε τις πολυάσχολες ζωές μας. Και όμως ακόμα και τα πιο απλά πράγματα κρύβουν βαθιά μέσα τους κάτι όμορφο. Το μυστικό βρίσκεται σε αυτό που ρυθμίζει τα πάντα: η φύση έχει ένα αόρατο βιβλίο συνταγών για να φτιάχνει ό,τι έχεις συναντήσει στη ζωή σου." Από τα ψάρια μέχρι τα νύχια μας, και από την άμμο μέχρι τον Κρόνο, τα πάντα γύρω μας αποτελούνται από μικροσκοπικά χημικά τουβλάκια, τα χημικά στοιχεία. Μέχρι στιγμής γνωρίζουμε 118 τέτοια στοιχεία. Άλλα από αυτά υπάρχουν παντού γύρω μας και άλλα δημιουργούνται μόνο στο εργαστήριο. Μάλιστα τα τέσσερα πιο άφθονα στοιχεία στο σώμα μας, (οξυγόνο, άνθρακας, υδρογόνο και άζωτο) δημιουργήθηκαν κατά τις εκρήξεις τεράστιων άστρων, κάτι που σημαίνει ότι στ' αλήθεια είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη! 

Το βιβλίο των Colin Stuart & Ximo Abadia μας καλούν σε ένα συναρπαστικό ταξίδι για να γνωρίσουμε τον Περιοδικό Πίνακα των Στοιχείων, να ανακαλύψουμε τα μυστικά του και να θαυμάσουμε το μεγαλείο του Σύμπαντος, σε μια εξερεύνηση στα βάθη της χημείας.

Το βιβλίο που απευθύνεται σε παιδιά 11+, αλλά είναι ιδανικό και για ενήλικες που επιθυμούν φρεσκάρουν τις γνώσεις τους ή να έχουν μια απλουστευμένη, οπτική επαφή με τη χημεία, το παρελθόν, αλλά και τις εξελίξεις στο συγκεκριμένο επιστημονικό πεδίο. 

Καλογραμμένο, εύληπτο και με ευφάνταστη εικονογράφηση, ανοίγει μπροστά στα έκπληκτα μάτια των παιδιών την συναρπαστική πόρτα της επιστήμης και των εφαρμογών της στην καθημερινή ζωή και ποιος ξέρει, μπορεί να σταθεί το βιβλίο έναυσμα για ένα μελλοντικό επιστήμονα! 

 Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Μετάφραση: Βαγγέλης Πρατικάκης





Σχόλια