Γιαννούλης Χαλεπάς - Παραμύθι από μάρμαρο

Σαν σήμερα το 1938, πεθαίνει ο σπουδαίος Τήνιος γλύπτης Γιαννούλης Χαλεπάς, ο Έλληνας Ροντέν, όπως έχει χαρακτηριστεί.

Η συντοπίτισσά του, Μαριάννα Κουμαριανού αναλαμβάνει να μας διηγηθεί σαν παραμύθι τη ζωή του. Και το κάνει τρυφερά, ήσυχα και στοργικά, σαν συντηρητής που αφαιρεί από πολύτιμο έργο τη σκόνη του χρόνου, με το πιο απαλό και ευαίσθητο πινέλο, ώστε να αναδείξει όλες τις μικρές, μα πολύτιμες λεπτομέρειες που το κάνουν ξεχωριστό. 

Με γραφή λυρική, γεμάτη νοσταλγία, η συγγραφέας ξετυλίγει το νήμα της ζωής του Γιαννούλη Χαλεπά, με τον τρόπο που ένα ποτάμι ξετυλίγεται καθώς ξεμακραίνει από την πηγή του και μας επιτρέπει να σταθούμε στις αφηγηματικές της όχθες και να παρακολουθήσουμε το διάβα του: η γέννηση στην Τήνο, η μαθητεία στο μάρμαρο δίπλα στον πατέρα, οι πρώτες ενστάσεις της οικογένειας, η μετακόμιση στην Αθήνα, η Σχολή καλών Τεχνών, η υποτροφία στη Γερμανία, η αναγνώριση, μα και οι δυσκολίες που αντιμετώπισε εκεί, τα σπουδαία έργα, ο ανεκπλήρωτος έρωτας, τα γλυπτά που τον βασάνισαν, η ψυχική κατάρρευση, τα χρόνια στα ψυχιατρεία, η λύτρωση και τα τελευταία χρόνια, τα γεμάτα δημιουργία και οικογενειακή θαλπωρή.

Η συγγραφέας, δεν παραθέτει τα γεγονότα με αποκλειστικό σκοπό να εμπλουτίσει τις εγκυκλοπαιδικές μας γνώσεις, μα με τρόπο που μας επιτρέπει να γίνουμε κοινωνοί των βιωμάτων που καθόρισαν τον Γιαννούλη Χαλεπά ως άνθρωπο και καλλιτέχνη και σμίλευσαν τον ψυχισμό του, ώστε καλύτερα να κατανοήσουμε το έργο του. Και τα καταφέρνει θαυμάσια! 

Την ιστορία συνοδεύουν ταιριαστά, τα λιτά σχέδια του Φίλιππου Φωτιάδη. Εξαιρετικά χρηστικό και το Χρονολόγιο στο τέλος του βιβλίου, που εντάσσει τη ζωή του Χαλεπά μέσα στο ευρύτερο κοινωνικοπολιτικό πλαίσιο της εποχής. 

Συγγραφέας: Μαριάννα Κουμαριανού

Εικονογράφηση: Φίλιππος Φωτιάδης

Εκδόσεις: Καλέντης


Σχόλια