H Λίζα και οι επτά ζωγράφοι

 Τι ευφάνταστος τρόπος να μυήσει κάποιος τα παιδιά στη ζωγραφική και να τα εισάγει με παιγνιώδη τρόπο στην ιστορία της Τέχνης!

Η Χριστίνα Ανδρέου στο κείμενο και η Μαρία Μπαχά στην εικονογράφηση, φτιάχνουν μια ιστορία - παιχνίδι και παίρνουν ως αφορμή το πορτραίτο της Μόνα Λίζα. 

Η Μόνα Λίζα, δεν είναι μόνο ένα από τα διασημότερα έργα τέχνης, είναι και ένα από τα πιο "πειραγμένα" παντοιοτρόπως. Μια μικρή περιήγηση στο διαδίκτυο θα σας πείσει για του λόγου το αληθές.

Οι δύο δημιουργοί στην περίπτωση του βιβλίου " Η Λίζα και οι επτά ζωγράφοι", επιλέγουν επίσης να "πειράξουν" αυτό το μοναδικό πορτραίτο του Λεονάρντο Ντα Βίντσι και το κάνουν για καλό σκοπό.

Με πολύ χιούμορ και ακολουθώντας τη φόρμα του κλασσικού παραμυθιού, η συγγραφέας, ή μάλλον ο ντελάλης του βασιλιά, θα προσκαλέσει στο παλάτι ζωγράφους από όλο τον κόσμο, που θα προσπαθήσουν να φτιάξουν το χαμογελαστό πορτραίτο της αγέλαστης, πριγκίπισσας Λίζας.

Μέσα στους τόσους, εμείς οι αναγνώστες θα έχουμε την ευκαιρία να συναντήσουμε επτά από αυτούς και να γνωρίσουμε τον κόσμο των χρωμάτων και της ζωγραφικής μέσα από το έργο και τις τεχνικές τους. Επτά όχι τυχαίoι, αλλά επτά από τους σπουδαιότερους ζωγράφους ή τους αντιπροσωπευτικότερους του καιρού και τους ρεύματος που εκπροσωπούν, θα φτιάξουν ο καθένας με τη δική του τεχνική, εκδοχές του διάσημου πορτραίτου: Γιοχάνες Βερμέερ, Πάμπλο Πικάσο, 'Αντι Γουόρχολ, Φρίντα Κάλο, Χουάν Μιρό, Τζάκσον Πόλοκ, και Λεονάρντο Ντα Βίντσι, θα αναμετρηθούν με την αγέλαστη Λίζα, μα όλοι ξέρουμε σε ποιον θα χαρίσει τελικά το αινιγματικό της χαμόγελο.

Η Μαρία Μπαχά στην εικονογράφηση, διατηρώντας το προσωπικό της ύφος (γεγονός που νομίζω την καθιστά την όγδοη ζωγράφο της ιστορίας) θα ανταποκριθεί με μεγάλη επιτυχία στο εγχείρημα να αποδώσει το πορτραίτο της Μόνα Λίζα στο στυλ του κάθε ξεχωριστού ζωγράφου. Τα αναδιπλούμενα σαλόνια στην αρχή και το τέλος του βιβλίου είναι εξαιρετικά επίσης.

Ένα υπέροχα, διασκεδαστικό βιβλίο γνώσεων, αφορμή για μοναδικούς καλλιτεχνικούς πειραματισμούς! 

Συγγραφέας: Χριστίνα Ανδρέου

Εικονογράφος: Μαρία Μπαχά

Εκδόσεις: Καλειδοσκόπιο







Σχόλια