Κατακλυσμός

Η Mariajo Ilustrajo στο πρώτο της βιβλίο, φτιάχνει μια δυνατή ιστορία για τη δύναμη της συνεργασίας και την αλληλεγγύη, που αποτελεί μονόδρομο στη αντιμετώπιση οποιουδήποτε κοινωνικού προβλήματος πριν αυτό πάρει διαστάσεις... κατακλυσμού!

Ο μικρόκοσμος των ζώων που δημιουργεί, δεν διαφέρει πολύ από τον μικρόκοσμο μιας οποιασδήποτε ανεπτυγμένης κοινωνίας ανθρώπων, όπου ο καθένας μοιάζει απορροφημένος στη δική του καθημερινότητα.

Έτσι, τη μέρα που η πόλη ξυπνά αρκετά βρεγμένη, κανείς δεν φαίνεται να δίνει ιδιαίτερη σημασία. Τι πειράζει άλλωστε λίγο νεράκι; Όταν ένα από τα ζωάκια της πόλης προσπαθεί να τους εξηγήσει τι φταίει και πως θα μπορούσαν να λύσουν το πρόβλημα, κανείς δεν ασχολείται. Καθώς όμως ώρα με την ώρα, η στάθμη του νερού ανεβαίνει και το πρόβλημα γίνεται εντονότερο, κάποιοι από τους κατοίκους σχολιάζουν ενοχλημένοι την κατάσταση προσπαθώντας να αποφύγουν τις συνέπειές της.

Είναι πολύ εύστοχα τα προφίλ των χαρακτήρων που αφήνει να διαφανούν μέσα από τις αντιδράσεις τους. Έτσι θα δούμε εκείνους που σχολιάζουν αδιάφορα, ή  περισσότερο δεικτικά, κάποιους που είναι έτοιμοι να καταλογίσουν ευθύνες, άλλους που θεωρούν ότι η ιστορία δεν τους αφορά, εκείνους που καιροσκοπούν, άλλους που το διασκεδάζουν, αρκετούς που υποφέρουν, άλλους που συνεχίζουν να μην καταλαβαίνουν, κάποιους που βρίσκουν τρόπους να προσαρμοστούν, μα τελικά, αργά ή γρηγορότερα  όλων η καθημερινότητα αλλάζει δραματικά και εκείνη την ύστατη στιγμή, ψάχνουν για λύση. Και μόνο τότε είναι έτοιμοι να ακούσουν και κυρίως να συνεργαστούν για να διορθωθεί η κατάσταση.

Η ιστορία της Μariajo Ilustrajo είναι ένα ψυχογράφημα των συγχρόνων κοινωνιών μας, όπου οι περισσότεροι θεωρούμαι ότι τα οικουμενικά προβλήματα που μας απειλούν θα λυθούν με κάποιο μαγικό, αόριστο τρόπο, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει τίποτα στην καθημερινότητα μας και με τα οποία φυσικά δεν αποφασίζουμε να ασχοληθούμε, όσο το δικό μας κεφάλι είναι - ακόμα- έξω από το νερό. 

Η αδιάφορη παρατήρηση των προβλημάτων που θεωρούμε ότι είναι των άλλων, μέχρι να βρέξουν και τα δικά μας πόδια, η εύκολη και εκ του ασφαλούς κριτική, η εγκληματική αδιαφορία και η άρνηση συν- ανάληψης της ευθύνης που έχουμε ως μέλη μιας κοινωνίας, είναι μηνύματα που περνάνε με πολύ χιούμορ μέσα από το κείμενο και τονίζουν τη σημασία που έχει για μια κοινωνία η καλλιέργεια της ατομικής ευθύνης, της κοινωνικής συνεργασίας και της δημόσιας συμμετοχής. Η ιδιαίτερα επιτυχημένη εικονογράφηση, αποτελεί τον έτερο πόλο επιτυχίας αυτής ολιγόλογης ιστορίας, που καταφέρνει να δείξει με εικόνες, πολλά περισσότερα από όσα σαφώς λέει με λέξεις. 

Μια πολύ όμορφη ιστορία κοινωνικής και πολιτικής αγωγής για παιδιά από 4 ετών. 

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Μariajo Ilustrajo

Μετάφραση: Μαρία Παπαγιάννη

Εκδόσεις: Πατάκη

Περισσότερες εικόνες από το εσωτερικό:










Σχόλια