O ξένος

 Ένας βασιλιάς και ο λαός του ζουν ειρηνικά, μέχρι την ημέρα που η άφιξη ενός ξένου οδηγεί τη χώρα
σε μεγάλη αναταραχή. Αυτός ο ξένος είναι τόσο διαφορετικός, που οι άνθρωποι δυσκολεύονται να μιλήσουν μαζί του. Καταφεύγουν έτσι στην ευκολία της καχυποψίας, με ό,τι αυτή συνεπάγεται. 

Σε ένα βιβλίο που πρωτοκυκλοφόρησε το 1968, ο Σουηδός καλλιτέχνης Kjell Ringi, με ένα πολύ λιτό κείμενο και μια εξίσου λιτή εικονογράφηση, μας λέει μια ιστορία που είναι παλιά, μα δυστυχώς εξακολουθεί να είναι επίκαιρη και έχει να κάνει με τη δυσπιστία απέναντι στον ξένο, τον διαφορετικό, τον αλλόκοτο. Εκείνον που πριν καν μπούμε σε διαδικασία να γνωρίσουμε, έχουμε ήδη κρίνει ως ύποπτο, επικίνδυνο, τρομαχτικό, ως κάποιον που απειλεί τη συνοχή του κόσμου μας, που έρχεται να μας ξεβολέψει, να ανατρέψει τις βεβαιότητές μας. 

Η επαφή με τον ξένο της ιστορίας, ακολουθεί μια κλιμακωτά οξυνόμενη αντίδραση από την μεριά των κατοίκων. Πρώτα τον παρακολουθούν, τον φρουρούν, στέλνουν αγγελιαφόρους και διπλωμάτες να τον διώξουν, κατόπιν τον απειλούν, και τελικά του επιτίθενται. Καθ' όλη βέβαια την διάρκεια της ιστορίας, το μόνο ατόπημα του ξένου, είναι ότι είναι ξένος. Δεν αντιδρά, δεν αμύνεται, δεν επιτίθεται, μόνο υπομένει την καχυποψία, την περιέργεια, τα πυρά των κατοίκων.

Το αναπάντεχο τέλος της ιστορίας, αποδεικνύει περίτρανα, πως μόνο με σύνεση, υπομονή και ενσυναίσθηση, μπορεί να υπάρξει ειλικρινής επαφή και ειρηνική συνύπαρξη των ανθρώπων.

Μια έξυπνα εικονογραφημένη και αφηγημένη ιστορία, ιδανική για παιδιά από 3 ετών.


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Kjell Ringi

Μετάφραση: Carolina Cury & Κων/νος Δαμιανάκης

Εκδόσεις: Πατάκη

Διαβάστε ένα απόσπασμα του βιβλίου


Σχόλια