Οι Εκδόσεις Κέδρος στον κατάλογο, "Βλέποντας τον κόσμο με διαφορετικά μάτια"

Στον κατάλογο του "Δικτύου για τα δικαιώματα του Παιδιού"  (http://www.diaforetikotita.gr/), συναντάμε τα παρακάτω βιβλία των εκδόσεων Κέδρος:

Ε, φίλε!
Συγγραφέας: ΣΥΛΛΟΓΙΚΟ  

Εξομολογήσεις παιδιών που ζουν στην Ελλάδα ως μετανάστες, πρόσφυγες ή παλιννοστήσαντες
Από τον πρόλογο της Ευγενίας Φακίνου:
 "Σ’ αυτό το βιβλίο τα παιδιά μιλούν με τα μάτια της ψυχής τους. Καταθέτουν την προσωπική εμπειρία τους, γεμάτη παράπονο, τραύματα, ανησυχίες αλλά και δίψα για δικαιοσύνη, αλληλεγγύη και αισιοδοξία για το μέλλον. Κοινό τους αίτημα ο σεβασμός στη διαφορετικότητα και η αγάπη. Δείχνουν τον τρόπο να ζει κάποιος συμφιλιωμένος με δύο πατρίδες, δύο γλώσσες, δύο πολιτισμικές παραδόσεις, ξεπερνώντας εμπόδια και κερδίζοντας απ’ αυτό δύναμη και όραμα. Διεκδικούν μια θέση στην καρδιά μας, μια θέση στη διαμόρφωση του κοινού μας μέλλοντος. Το βιβλίο περιέχει εξομολογήσεις παιδιών από 12 χώρες, που ζουν στην Ελλάδα ως μετανάστες, πρόσφυγες ή παλιννοστήσαντες. Τα κείμενα αυτά βραβεύτηκαν στο διαγωνισμό του Δικτύου Προστασίας των Δικαιωμάτων των Παιδιών για μαθητές πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, με θέμα: «Δρόμος μετ’ εμποδίων… με όραμα, προσπάθεια κι ελπίδα». Σ’ αυτά τα κείμενα υπάρχουν Έλληνες που έδωσαν απλόχερα αγάπη, βοήθεια και φιλία στους μετανάστες, κι άλλοι που έδειξαν μία στριφνή και φοβισμένη συμπεριφορά… Ελπίζω αυτά τα κείμενα να διαβαστούν από συμμαθητές, φίλους –αλλά και μη φίλους– των παιδιών που με τόση ειλικρίνεια εξέθεσαν τις απόψεις τους… Πιστεύω ότι αυτό το βιβλίο –πέρα απ’ τη λογοτεχνική του αξία- είναι ένα χρήσιμο και ωφέλιμο βιβλίο για όλους μας".


Ο Ναβίντ δεν ήρθε για διακοπές.
Συγγραφέας: ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΟΥ ΠΑΝΟΣ  
Εικονογράφηση: ΑΝΝΑ – ΜΑΡΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
(από 9 ετών)
Στο σχολείο του Άλκη ήρθε ένας καινούριος μαθητής που δεν κατάγεται από την Ελλάδα. Λέγεται Ναβίντ και έφτασε εδώ με τη μητέρα του, έπειτα από ένα μεγάλο και επικίνδυνο ταξίδι.
Τι ήρθε όμως να κάνει στην Ελλάδα και πού βρίσκεται ο μπαμπάς του; Σίγουρα δεν ήρθε για διακοπές, γιατί, αν ήταν έτσι, δε θα γραφόταν στο σχολείο, θα πήγαινε στα νησιά. Άλλωστε, δεν έχουν σχολεία στη χώρα του;
Και, καλά, το σχολείο δεν είναι και τόσο ωραίο πράγμα. Δεν έχουν όμως όλα τα άλλα ωραία που έχουμε κι εδώ, όπως τηλεόραση, μπάλα, μπαμπάδες, ίντερνετ, παγωτά; Και, αν τα έχουν, γιατί έφυγε ο Ναβίντ;
Μέσα από τις σχολικές του εκθέσεις ο Άλκης θα προσπαθήσει να βρει απάντηση σε όλα αυτά τα ερωτήματα και θα ανακαλύψει ότι η χώρα του φίλου του, του Ναβίντ, έχει όλα τα παραπάνω, αλλά και πολλά διαφορετικά από την Ελλάδα. Είναι μια χώρα μαγική, ωστόσο βασανίζεται από ένα μεγάλο πρόβλημα...
Ένα βιβλίο για το ρατσισμό και την ξενοφοβία, ένα βιβλίο για όλους τους Ναβίντ που ζουν δίπλα μας.
Ο συγγραφέας έχει παραχωρήσει όλα τα δικαιώματα από την πώληση του βιβλίου στο Ελληνικό Συμβούλιο για τους Πρόσφυγες. Αγοράζοντάς το, συμβάλλετε στην ενίσχυση και προστασία των προσφύγων και των αιτούντων άσυλο στην Ελλάδα.
Το βιβλίο ήταν υποψήφιο για το βραβείο του περιοδικού ΔΙΑΒΑΖΩ.

Ας βγάλουμε άλλη φωτογραφία!
Συγγραφέας: ΔΙΑΚΑΙΝΙΣΑΚΗ, ΠΟΠΗ 
 Εικονογράφηση:της ιδίας
(από 4 ετών)
«Έτοιμοι! Πάμε!» είπε ο φωτογράφος κι έβγαλε φωτογραφία όλη την παρέα μας! Όμως κάτι δεν πάει καλά. Γιατί όλοι κοροϊδεύουν το Γιώργο-μπόνγκο, που γεννήθηκε με μια κόκκινη τούφα στα μαλλιά, κι εκείνος δεν είναι χαρούμενος…Μια ιστορία που μιλάει με χιούμορ για τη διαφορετικότητα και μας δείχνει πως ο καθένας μας είναι ξεχωριστός.

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ: ΕΝΑ ΠΑΙΔΙ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗΣ ΘΥΜΑΤΑΙ
Συγγραφέας: ΜΠΕΑ, ΙΣΜΑΗΛ 
Μετάφραση: Δημήτρης Μιχαήλ
Το βιβλίο κυκλοφορεί σε 28 χώρες.

Ένα μοναδικό χρονικό για την αθέατη βία του πολέμου. Για τα παιδιά στρατιώτες της Αφρικής που χάνουν για πάντα την παιδική τους ηλικία, παραδομένα στα όπλα, στα ναρκωτικά και στις πολεμικές ταινίες. Πρόκειται για την πολυσυζητημένη, σοκαριστική αυτοβιογραφική  μαρτυρία του ίδιου του Ισμαήλ Μπεά, συγγραφέα του βιβλίου, για τον εμφύλιο πόλεμο στη Σιέρα Λεόνε.

«Το βιβλίο που όλοι πρέπει να διαβάσουν» The Washington post

«Μοναδιικό…Ίσως η πρώτη φορά που ένα παιδί στρατιώτης καταφέρνει να δώσει φωνή σε ένα από τα πιο σκληρά φαινόμενα του τέλους του 20ού αιώνα.» The New York Times Book Review

«Το βιβλίο είναι ωμό, διαποτισμένο με μελαγχολία, αλλά γραμμένο με τέτοια ειλικρίνεια και πάθος που συγκίνησε εκατοντάδες χιλιάδες αναγνώστες και έχει κάνει τον Μπεά…αναμφισβήτητα τον πιο πολυδιαβασμένο αφρικανό συγγραφέα στη σύγχρονη λογοτεχνία.» Vanity Fair

Aγόρια και κορίτσια.
Σειρά: Για να ζησουμε μαζί ( η σειρά είναι κατάλληλη για ηλικία 8+)
Ποιες είναι οι διαφορές;
- Ποιος είναι ο ρόλος του καθενός;
- Αγόρια και κορίτσια: προς την ισότητα
Η κοινωνία είναι ένα σύνολο. Αποτελείται από εμάς και τους άλλους. Για να ζήσουμε όλοι μαζί, θα πρέπει ο καθένας να σέβεται τον άλλο, τη διαφορετικότητά του, τις ανάγκες του.

Η διαφορετικότητα.
Σειρά: Για να ζησουμε μαζί
- Διαφέρουμε πράγματι τόσο πολύ μεταξύ μας;
- Γιατί φοβόμαστε τη διαφορετικότητα;
- Τι είναι η αλληλεγγύη;
Ιστορίες βγαλμένες από την καθημερινή μας ζωή, με στοιχεία σχετικά με το θέμα και παιχνίδια που θα βοηθήσουν τον αναγνώστη να κατανοήσει πως έχει μια θέση κι ένα ρόλο στην κοινωνία.




Η βία.
Σειρά: Για να ζησουμε μαζί.
 - Τι είναι η βία;
- Πώς να μην απαντάμε στη βία
- Γιατί γίνονται πόλεμοι;
Ενα βιβλίο ιδανικό για το σπίτι και το σχολείο

Επίσης στον κατάλογο περιλαμβάνονται και τα παρακάτω βιβλία:
Το παπάκι που δεν του αρέσανε τα ποδαράκια του 
Τενεκεδούπολη 
Τα χρήματα. Για να ζήσουμε μαζί
Το μυστικό της λίμνης 
Στο δάσος 

Σχόλια