Καλά λεξίδια!!!

Πρώτη μέρα στο σχολείο σήμερα για την κόρη μου. Και μέσα στην τσάντα της, την περίμενε μια κάρτα με τις ευχές μας και ένα πολύ ξεχωριστό δώρο: Ο Λεξιδιώτης Χμ.
To πρώτο βιβλίο που ευελπιστώ να διαβάσει σύντομα μόνη της!
Δεν νομίζω ότι υπάρχει ιδανικότερο βιβλίο από αυτό, να σηματοδοτήσει την έναρξη της σχολικής ζωής των παιδιών.
Άλλο, που με περισσότερη φαντασία, να εμπνέει στα παιδιά  την αγάπη για τα γράμματα και τις λέξεις. Για τον απέραντο, νέο ορίζοντα που ανοίγεται μπροστά τους, με την κατάκτηση της δεξιότητας της γραφής και της ανάγνωσης.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει πιο όμορφη περιπέτεια από αυτή του Λεξιδιώτη Χμ, να σημάνει την έναρξη των δικών τους περιπετειών με όχημα το γραπτό λόγο. Άλλο, που περισσότερο να εμπνέει τα παιδιά να κάνουν το χαρτί βάρκα και τα μολύβια τους κουπιά (άντε να χρειασθούν και ένα μεγεθυντικό φακό) και να ξεκινήσουν να ανακαλύψουν τον υπέροχο κόσμο των βιβλίων και αυτά τα μικροσκοπικά πλασματάκια, τα Χμ που κρύβονται μέσα στις σελίδες τους, το καθένα με τη δική του περιπέτεια και τη δική του ιστορία να διηγηθεί.

Σε αυτό το βιβλίο, συγγραφέας και εικονογράφος η Κατερίνα Κρις, με τις υπέροχες ζωγραφιές της και τα μοναδικά της λόγια, με πολύ χιούμορ και ακόμα περισσότερη φαντασία, αποκαλύπτει στα παιδιά ένα μεγάλο μυστικό:
"(...)οι λέξεις δεν είναι απλώς λέξεις, αλλά μικρά, καλογραμμένα μέσα μεταφοράς, όπως τα τρένα και τα αεροπλάνα, που σε "λεξιδεύεουν" σε τόσα και τόσα μέρη. Σήμερα περισσότερο από ποτέ, πιστεύω πως τα καλύτερα ταξίδια...μετά τα ταξίδια, είναι αυτά που στη γλώσσα των Χμ λέμε...λεξίδια!!!"

"Καλά λεξίδια" λοιπόν σε όλα τα παιδιά...να λεξιδέψουν στα υπέροχα μέρη, που άλλοι λεξιδιώτες πριν από αυτούς ανακάλυψαν και να χαράξουν τις δικές τους πορείες μέσα σε αυτά. Μακάρι να καταφέρουν να ανακαλύψουν τους δικούς τους νέους τόπους, να φτιάξουν τους δικούς τους χάρτες να λεξιδέψουμε κι εμείς μαζί, σύντροφοι και συν-λεξιδιώτες τους.

Α....Κι ένα πολύ μεγάαααααααλο ευχαριστώ στην Κατερίνα Κρις, για την υπέροχη ζωγραφιά που δημιούργησε για να συνοδέψει τις ευχές μου και αυτές τις γραμμές!


* Ο Λεξιδιώτης Χμ είναι το δεύτερο βιβλίο της σειράς "Οι ανακαλύψεις του Έγκμοντ Κλαβιέ".
Το πρώτο βιβλίο της σειράς είναι : "Το πρώτο Χμ που είδα", ενώ πρόσφατα κυκλοφόρησε και το τρίτο με τίτλο: "Στη χώρα των λεξοφάγων Χμ". Και τα τρία βιβλία κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Κέδρος.
Περισσότερα για τα Χμ....http://www.kedros.gr/product_info.php?products_id=8096


Σχόλια