Η μαγίστρα των λέξεων

Η κόρη του Κονδύλιου Μάι, γεννήθηκε λίγο μετά τη δύση του ήλιου. Η ημέρα, από την ώρα εκείνη και μετά, ανήκει στον Άγιο Χτύπο, τον άγιο που διώχνει τις μύγες από τη μαρμελάδα και την καρδάρα με το βούτυρο. Και έτσι ονομάστηκε Mosca, που είναι η επίσημη λατινική ονομασία για τη μύγα.
Η Μόσκα, ορφανή από μητέρα από την ώρα της γέννας, θα μεγαλώσει μέσα στο γραφείου του μορφωμένου, εκκεντρικού πατέρα της και θα μάθει κάτι που ελάχιστοι, ιδίως γυναίκες,  γνώριζαν στην Αγγλία του 18ου αιώνα: θα μάθει γραφή και ανάγνωση.
Οι λέξεις θα γίνουν η συντροφιά και το καταφύγιο της. Αυτές και ο άγριος Χήνος της, ο Σαρακήνος, είναι τα μόνα εφόδια που έχει, όταν μετά το θάνατο του πατέρας της και σε ηλικία 12 ετών, εκγαταλείπει κρυφά το άθλιο χωρίο της, ακολουθώντας έναν πνευματώδη τυχοδιώκτη, τον Λεξόνυμο Κέντ.
Μαζί φτάνουν στο Λεονδίνο, ένα από τα μικρά βασίλεια της Χώρας, που σπαράσσεται από εμφύλιες διαμάχες και φέρει ακόμα νωπές τις πληγές μια χρόνιας θρησκευτικής τυραννίας. Οι δυο τους γίνονται  πρωταγωνιστές μιας ιστορίας γεμάτης δράση, δολοπλοκίες, και καλά κρυμμένα μυστικά, όπου τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται και όλοι κρύβουν το αληθινό τους πρόσωπο κάτω από πουδραρισμένα χαρακτηριστικά και βαριές περούκες.
Ένα υπέροχο μυθιστόρημα για τη δύναμη της γνώσης, την ανάγκη προσωπικής έκφρασης και ελευθερίας, τη δίψα του ανθρώπου για πλούτο και κυριαρχία, και την εμπνευσμένη αλήθεια ότι
ελευθερία χωρίς γνώση και γνώση χωρίς ελευθερία, είναι στην πράξη τυραννία.

Απόσπασμα από το βιβλίο:
"Γιατί μάζευα λέξεις χρόνια ολόκληρα. Τις αγόραζα από τους πλανόδιους και τις χάραζα κρυφά στις φλούδες των δέντρων , να μην τις ξεχάσω. Κι ήρθε αυτός κι άρχισε να λέει λέξεις όπως "εναρμόνιζα" και "κινναβάρι". Γιατί τον άκουσα να μιλάει στην πλατεία κι ήταν οι φράσεις του σαν τα τόπια του ταφτά και της μουσελίνας όταν τα ξετυλίγουν οι έμποροι στους πάγκους. Γιατί έκανε τις λέξεις και τις ιδέες να χορεύουν σαν φλόγες.(...) Γιατί ήρθε στην Κορακοφωλιά φορτωμένος ιστορίες από μέρη εξωτικά να κρέμονται από πάνω του σαν τις κορδέλες γύρω από το γαϊτανόξυλο..."

H μαγίστρα των λέξεων
Συγγραφέας: Φρανσις Χαρντινγκ
Μετάφραση Μαρία Αγγελίδου
Εκδόσεις: Πατάκη
Ηλικία: 12+

Σχόλια