Θαύμα

Ένα υπέροχο βιβλίο, που αν και κατατάσσεται στα νεανικά βιβλία, δεν βλέπω το λόγο να μην διαβαστεί και από ενήλικους αναγνώστες.
Ένα βιβλίο για το "Θ(α)ύμα"
Η ιστορία ενός δεκάχρονου αγοριού που γεννιέται με μια τρομακτική και σπάνια δυσπλασία στο πρόσωπο, και που παρά τις επίπονες εγχειρήσεις, ήδη από τη βρεφική του ηλικία, είναι αδύνατο να αποκτήσει ένα φυσιολογικό πρόσωπο και άρα μια φυσιολογική ζωή.
Ο Αύγουστος μεγαλώνει σε μια οικογένεια που τον περιβάλει με απίστευτη στοργή, αγάπη και αποδοχή. Μέσα στο μικρόκοσμο της οικογένειας του νιώθει προστατευμένος.
Όταν όμως θα έρθει η ώρα να αντιμετωπίσει τον κόσμο έξω σε καθημερινή και μόνιμη βάση, όταν θα πρέπει πια να σταματήσει την κατ' οίκον διδασκαλία και να φοιτήσει σε ένα κανονικό σχολείο, ο φόβος, η ανασφάλεια και η αγωνία θα τον κατακλύσουν.

Ο Αύγουστος ξεπερνά τον εαυτό και τις επιφυλάξεις του, ξεπερνά την απογοήτευση που του προκαλούν η σκληρότητα και η αποδοκιμασία των συνομηλίκων του και καταφέρνει το προσωπικό του θαύμα.
Και μπορεί ενδόμυχα διαβάζοντας το βιβλίο να εύχεσαι να συμβεί ένα θαύμα που θα αλλάξει την εμφάνιση του Αυγούστου, συμβαίνει κάτι πιο ουσιαστικό: αλλάζει η ματιά των ανθρώπων πάνω του. Δεν βλέπουν πια το "τέρας" την "πανούκλα", αλλά ένα παιδί γεμάτο αγάπη, γενναιότητα, αισιοδοξία και θέληση για ζωή. Με τη στάση και το παράδειγμα του καταφέρνει να κάνει τους γύρω του να δουν το πραγματικό του πρόσωπο κάτω από το τραύμα και να πετύχει το θαύμα:  να κερδίσει το χειροκρότημα που καθένας θα έπρεπε να απολαύσει τουλάχιστον για μια φορά στη ζωή του.
Το βιβλίο μας παραθέτει μια σειρά από ψυχολογικά πορτραίτα, καθώς την αφήγηση αναλαμβάνουν διαδοχικά τα πιο οικεία πρόσωπα στη ζωή του Αυγούστου και μας λένε την ιστορία από τη δική τους πλευρά. Αγάπη και άρνηση, θάρρος και δειλία μοιάζουν να δίνουν τη δική τους μάχη στις καρδιές των πρωταγωνιστών και καθένας τους καλείται να κάνει την προσωπική του υπέρβαση, το δικό του προσωπικό θαύμα, που δεν έχει μόνο σχέση με την αντιμετώπιση απέναντι στον Αύγουστο, αλλά και κυρίως με τη σχέση τους με τον ίδιο τους τον εαυτό.
Η καλοσύνη ως στάση και επιλογή ζωής έχει καταλυτικό ρόλο μέσα στο βιβλίο. Ο αποχαιρετιστήριος λόγος του διευθυντή του σχολείου είναι συγκλονιστικός.
Θα τελειώσω με δυο λόγια από το βιβλίο: "Αν έχεις επιλογή ανάμεσα στο να είσαι σωστός ή να είσαι καλός, διάλεξε καλός."
Συγγραφέας: R.J.Palacio
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος







Σχόλια