Οι μέρες της Σιωπής


Αγαπώ πολύ την δουλειά της Εφης Λαδά. Όσα βιβλία, από τα πολλά που έχει εικονογραφήσει, έχουν έρθει στα χέρια μου, ξεχωρίζουν για την αισθητική τους αρτιότητα και την καλλιτεχνική ευχαρίστηση που προσφέρουν στον αναγνώστη.  Οι ζωγραφιές της έχουν μια εύθραυστη ευαισθησία και με τους συμβολισμούς που μεταφέρουν, καταφέρνουν να διηγούνται ιστορίες και από μόνες τους. 

Στο βιβλίο "Οι μέρες της Σιωπής", η Έφη Λαδά υπογράφει όχι μόνο την εικονογράφηση, αλλά και το κείμενο. Ένα κείμενο λιτό, χωρίς τίποτα περιττό, λυρικό, που ενώ πραγματεύεται κάτι άγριο όπως η φωτιά, δεν αγριεύει, δεν ξυπνά φόβους, αλλά αντίθετα καταφέρνει να καθησυχάσει τον αναγνώστη.

Διαβάζοντας το κείμενο πρώτη φορά, δεν μπορεί παρά να κάνει κάποιος τη σύνδεση με τα γεγονότα στο Μάτι πριν ενάμισι χρόνο. Αν και όπως λέει η ίδια η καλλιτέχνης, αφορμή για την ιστορία στάθηκε η καμμένη γη που άφησε στην Ηλεία η πυρκαγιά του 2007, το βιβλίο, κυκλοφόρησε λίγους μήνες μετά την τραγωδία στο Μάτι. Για το λόγο αυτό και είναι αφιερωμένο στη μνήμη όσων χάθηκαν εκεί.

Η ιστορία ξεκινά με τον φθονερό Μάγο που δείχνει στη Φωτιά ένα πανέμορφο πράσινο τόπο, σε μια χώρα μικρή στο χάρτη του κόσμου. Και η Φωτιά αχόρταγα απλώνει τα πύρινα χέρια της και κατακαίει τα πάντα. Αυτό που αφήνει πίσω της είναι δυστυχία, πόνος και Σιωπή. Ο τόπος κατοικείται πια μόνο από μια θλιμμένη, γαλανή Σιωπή.
Οι εποχές περνούν και τίποτα δεν αλλάζει. Μόνο τα παιδιά θα καταφέρουν να ταράξουν τη Σιωπή και να φέρουν πίσω την Ελπίδα. Η Σιωπή θα αφήσει πια τον τόπο αυτό και θα φροντίσει να κρατήσει μακριά τον Μάγο που σπέρνει την καταστροφή.

Ένα υπέροχο παραμύθι για την Ελπίδα που δεν αργεί να ανθίσει μέσα στις παιδικές ψυχές και από εκεί να απλωθεί στον κόσμο. Μια ιστορία αισιόδοξη για τη ζωή που δεν σταματά να μας εκπλήσσει και βρίσκει πάντα τρόπο να φτιάχνει ένα όμορφο, πράσινο τόπο για να (ξανά)κατοικίσει η χαρά.
Οι προσωπογραφίες του Μάγου, της Φωτιάς, της Σιωπής και της Ελπίδας είναι εκπληκτικές και αποτελούν ξεχωριστά έργα τέχνης. Τα χρώματα, τα βλέμματα, οι εκφράσεις, ακόμα οι λεπτομέρειες των ρούχων, δημιουργούν ένα εξαιρετικό αισθητικό αποτέλεσμα που τέρπει τα μάτια και τις ψυχές. 

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Έφη Λαδά
Εκδόσεις: Πατάκη 

Σχόλια