Στα κύματα της Έλλης

"Ένα πέλαγο αόρατο μα απέραντο
φτιαγμένο για ταξίδια μακρινά
μεγάλες περιπέτειες
σπουδαίες ανακαλύψεις."

Τούτη είναι η θάλασσα της Έλλης. Σε αυτή την πολυκύμαντη θάλασσα ταξιδεύει ο Καπτανίκ.
Κι είτε με νηνεμία, είτε με φουρτούνα, είτε στα ανοιχτά, είτε μέσα στο λιμάνι, είτε ψαρεύοντας, είτε πολεμώντας με τους ανέμους, ο Καπτανίκ ξέρει ότι όλες οι φουρτούνες κάποτε, με κάποιο τρόπο, πάντα τελειώνουν...

Μια υπέροχη αλληγορική ιστορία από το τρομερό δίδυμο Παπαθεοδούλου - Σαμαρτζή, μια ιστορία για όλα όσα συμβαίνουν στα παιδικά κεφαλάκια.
Και για τη φαντασία που σαν καλός καραβοκύρης αρμενίζει στο παιδικό μυαλουδάκι.
Οι δύο δημιουργοί, φτιάχνουν μια ιστορία για όλα αυτά που ενθουσιάζουν, φοβίζουν, εμπνέουν, απογοητεύουν, ξεσηκώνουν, δυσκολεύουν τις παιδικές ψυχές. Και έτσι με χιούμορ και απλότητα βοηθούν τα παιδιά να έρθουν αντιμέτωπα με τα συναισθήματα τους, τις φοβίες, τα άγχη τους και να βρουν τελικά τη λύτρωση με το απροσδόκητο, εξαιρετικό τέλος του βιβλίου.

Η ιστορία των Παπαθεοδούλου  - Σαμαρτζή μπορεί να διαβαστεί διττά: τα μεγαλύτερα παιδιά θα αναγνωρίσουν στα κύματα της Έλλης τα δικά τους τρικυμισμένα συναισθήματα, τις μέρες που κυλούν όμορφα και τις άλλες, τις δύσκολες, που η τρικυμία του μυαλού μοιάζει να μην αφήνει χαραμάδα να τρυπώσει η ελπίδα, ενώ τα μικρότερα θα απολαύσουν μια όμορφη, θαλασσινή ιστορία.
Και αυτή είναι η μαγεία ενός καλού παιδικού βιβλίου: αφήνει τον αναγνώστη να βουτήξει όσο βαθιά επιθυμεί στις σελίδες του και να ανασύρει από το βυθό τους, τον δικό του θησαυρό. Δεν βιάζει κανένα συναίσθημα, δεν εξαναγκάζει καμιά διδαχή.
Προσεγμένο κείμενο και άψογη εικονογράφηση, που συνδυάζει το κολάζ με την ξυλομπογιά και αποδίδει υπέροχα τον κόσμο της Έλλης, κι αυτά τα σγουρά, κόκκινα κύματα των μαλλιών και των ονείρων της. 'Ενα (ακόμα) μικρό αριστούργημα!

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου
Εικονογράφηση: Ίρις Σαμαρτζή
Εκδόσεις: Παπαδόπουλος





Σχόλια