H Αμαλία βαρίεται

"Μαμά, βαριέμαι!" Πόσες φορές δεν το έχουμε ακούσει αυτό, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που τα παιδιά δεν έχουν οργανωμένες δραστηριότητες ή που αυτές είναι σαφώς λιγότερες.

Το βιβλίο της Αλεξίας Βερνίκου, μέσω της ταύτισης των παιδιών με τη μικρή Αμαλία, έρχεται να λειτουργήσει ως αφορμή, ώστε να μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το αδιέξοδο συναίσθημα της πλήξης.

Η πλήξη, είναι ευεργετική για τα παιδιά μας λένε οι ψυχολόγοι, καθώς τους δίνει το περιθώριο να ηρεμήσουν, να αναστοχαστούν, έστω και ασυνείδητα, συναισθήματα και γεγονότα της καθημερινότητας τους και κυρίως να λειτουργήσει ως αφορμή που θα πυροδοτήσει τη φαντασία τους.

Αυτό ακριβώς έρχεται να επιβεβαιώσει και η συγγραφέας με την ιστορία της: η "βαρεμάρα", γίνεται το εφαλτήριο που θα οδηγήσει τη μικρή πρωταγωνίστρια στα πολύχρωμα μονοπάτια του μοναχικού παιχνιδιού, θα τη βοηθήσει να ξανά-ανακαλύψει παλιά παιχνίδια, να παίξει ρόλους, να αναλάβει πρωτοβουλίες, να μάθει να απολαμβάνει τη μοναξιά και τη σιωπή και να την κάνει πολύτιμο φίλο της. Μέσα από το  παιχνίδι και τον πειραματισμό, η Αμαλία θα καταφέρει να ξεπεράσει το αδιέξοδο που της δημιουργεί η έλλειψη παρέας, θα δραπετεύσει από την πραγματικότητα που τη στενεύει, στο λούνα παρκ του αυτοσχεδιασμού, θα νιώσει τη χαρά της εξερεύνησης και τελικά θα καταφέρει να απεμπλακεί από το συναίσθημα ανημποριάς και εξάρτησης που συνοδεύει την πλήξη. 

Η ιστορία της Αλεξίας Βερνίκου, μας επιτρέπει να δούμε την πλήξη, σαν ευκαιρία δημιουργικότητας και τόνωσης της φαντασίας, αλλά και της αυτοπεποίθησης του παιδιού, καθώς το να καταφέρει να την αντιμετωπίσει μόνοντου, χωρίς την άμεση δράση των οικείων, που πάντα σπεύδουμε να το γλυτώσουμε από αυτή, θα αποτελέσει μια σπουδαία νίκη για το ίδιο, ενώ μέσα από την αυτή θα μπορέσει να ανασυγκροτηθεί, να ανακαλύψει νέα ταλέντα και να αναπτύξει χρήσιμες δεξιότητες. 

Υπέροχη και η πολύχρωμη εικονογράφηση της Φωτεινής Τίκκου, ζωντανεύει με χρώματα και φαντασία την πορεία της Αμαλίας από την πλήξη στην έκπληξη του να ταξιδεύει μέσα από το παιχνίδι και να ανακαλύπτει τη δύναμη της δημιουργικότητας. 

Γιατί όταν όλες οι λύσεις δεν προσφέρονται στο πιάτο και αφήνουμε τα παιδιά να αυτοσχεδιάσουν, το αποτέλεσμα μάλλον θα μας εκπλήξει! ΄

Συγγραφέας: Αλεξία Βερνίκου

Εικονογράφος: Φωτεινή Τίκκου

Εκδόσεις: Ίκαρος


Σχόλια