Σκύλος

" Ο Σκύλος προέκυψε ύστερα από ένα κάπως σκοτεινό μυθιστόρημα που τελικά δεν ολοκληρώθηκε", μας πληροφορεί ο συγγραφέας του βιβλίου Andy Mulligan.
O Σκύλος είναι ένα πολύ δυνατό μυθιστόρημα χαρακτήρων, που διατηρεί κάτι από αυτή τη σκοτεινιά για την οποία μας μιλά ο συγγραφέας. Είναι σκοτεινό με την έννοια ότι είναι ωμά ειλικρινές και σκληρό με τον τρόπο που μπορεί να γίνει σκληρή η φύση. Είναι σκοτεινό γιατί διατρέχει τα σκοτεινά συναισθήματα, τα άγρια ένστικτα των πρωταγωνιστών του, για να τους οδηγήσει όμως στο φως.
Η φαινομενικά εύκολη ιστορία για την φιλία ενός μοναχικού αγοριού και ενός ιδιαίτερου σκύλου, δεν περνά μέσα από εύκολα ή αναμενόμενα μονοπάτια. Ο συγγραφέας θα υιοθετήσει στην αφήγηση την οπτική του σκύλου, του Σπάιντερ, και θα μας διηγηθεί μια ιστορία που έχει να κάνει με την αφοσίωση, την αληθινή φιλία, την αποδοχή, την αυτοεκτίμηση.
Οι δύο πρωταγωνιστές, ο Τομ και ο Σπάιντερ, είναι δυο πλάσματα με ευγενική φύση, που ψάχνουν την ταυτότητά τους και κάπου, κάποιον να ανήκουν. Θα ταιριάξουν από την αρχή και θα προσπαθήσουν να συμβιώσουν μέσα στο παράξενο σπίτι του Τομ.
Μετά από μια σειρά παρεξηγήσεων και με την παρεμβολή άλλων που θα προσπαθήσουν να κλονίσουν όχι μόνο τα αισθήματα του Σπάιντερ για τον Τομ, αλλά και την ίδια του την αντίληψη για την ύπαρξη του, ο Σπάιντερ θα το σκάσει από το σπίτι. Μέσα από την περιπλάνησή του, θα γνωρίσει το σκληρό πρόσωπο της ζωής, και θα καταφέρει να ανακαλύψει το δικό του. Θα πέσει θύμα χειριστικής συμπεριφοράς, θα πιστέψει σε λάθος φίλους, θα γνωρίσει την σκοτεινή πλευρά τόσο του εαυτού του όσο και των άλλων, θα δει πως η επιλογή ανάμεσα στο καλό και το κακό μερικές φορές είναι εξαιρετικά δύσκολη, θα βρει παραστάτες εκεί που λιγότερο το περίμενε, θα καταλάβει ότι η δύναμη δεν είναι πάντα θέμα μεγέθους ή εμφάνισης, θα ανακαλύψει τον σκοπό που θέλει να έχει στη ζωή του.
Παράλληλη πορεία θα ακολουθήσει και ο Τομ μέσα από την αναζήτηση του Σπάιντερ. Θα έρθει αντιμέτωπος με τους φόβους του, θα βρει τη δύναμη να σταθεί στα πόδια του και να διεκδικήσει το δίκιο του, θα καταφέρει να ξεπεράσει το θυμό του για όσα ζει, θα καταφέρει να συγχωρέσει.
Ένα συναρπαστικό μυθιστόρημα, που θα συγκινήσει με γνήσιο τρόπο τον αναγνώστη, θα τον προβληματίσει και ίσως τον πονέσει με τις αλήθειες που θίγει και σίγουρα ένα από τα πιο ιδιαίτερα, στον τρόπο γραφής του, μυθιστορήματα που έχω διαβάσει.

Το βιβλίο έχει αποσπάσει το βιβλίο Παιδικής λογοτεχνίας του Guardian.
Ο εκδότης το προτείνει για παιδιά από 9 ετών, προσωπικά όμως θα το σύστηνα σε αναγνώστες από 12 ετών και πάνω. Διαβάστε επίσης το εξαιρετικό μυθιστόρημα "Σκουπίδια" του ίδιου συγγραφέα.


Συγγραφέας: Άντι Μάλιγκαν
Εκδόσεις: Ψυχογιός

Σχόλια