Η Φιλοσοφική Λίθος ( η παράσταση)


Στο μικρό, απόκεντρο θέατρο των Περίακτων, στο Μαρκόπουλο Μεσογαίας, έχει στηθεί φέτος μια παράσταση που για μένα ήταν ένα μικρό θαύμα. Ίσως γιατί το θαύμα σε γοητεύει περισσότερο όταν πας απροετοίμαστος να το συναντήσεις. Έτσι λοιπόν πήγα κι εγώ σε αυτό το μικρό θέατρο, απροετοίμαστη. Απροετοίμαστη για τον υψηλό επαγγελματισμό που συνάντησα, για τον όμορφο, προσεγμένο χώρο, για τους ζεστούς ανθρώπους, για τους θεατές, που όντας μέλη μιας κοινωνίας που ακόμα διατηρεί την αίσθηση του "χωριού”, γνωρίζονταν μεταξύ τους...
Η πενταμελής θεατρική ομάδα των Περίακτων, πήρε τη "Φιλοσοφική Λίθο" ένα από τα πιο μακροσκελή, και δύσκολα κείμενα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν και έφτιαξε μια παράσταση, υψηλών προδιαγραφών.
Σκηνικά, φωτισμοί, υπέροχα κοστούμια, μουσική, όλα συνηγορούν σε ένα αποτέλεσμα που γοητεύει τον θεατή μικρό ή μεγαλύτερο.
Τα νέα παιδιά του θιάσου, καταφέρνουν να μεταφέρουν στη σκηνή όλη την μυστηριακή, περιπετειώδη, αλλά και βαθιά φιλοσοφική ατμόσφαιρα του έργου.
Δεν θα μιλήσω για την υπόθεση που λίγο πολύ μας είναι γνωστή, αλλά για το πως το κείμενο το Άντερσεν κάτω από την σκηνοθετικές οδηγίες του Σπύρου Κολιαβασίλη, επιτρέπει στον θεατή του σήμερα να μεταλάβει των αξιακών σταθερών που διαχρονικά κυβερνούν, ή θα έπρεπε, τη ζωή του ανθρώπου. Η αξία της αλήθειας, της ομορφιάς και της καλοσύνης, είναι οι βάσεις πάνω στις οποίες εδράζεται όλη η περιπέτεια της αναζήτησης της Φιλοσοφικής Λίθου. Της Λίθου που θα κάνει εφικτή την ανάγνωση των τελευταίων σελίδων του βιβλίου της Ζωής που σχετίζονται με την ζωή μετά θάνατον.

Τις αξίες αυτές πρεσβεύει κάθε ένα από τα πέντε παιδιά του Σοφού, που κατοικεί στο δέντρο της Γνώσης. Τα πέντε παιδιά που αντιστοιχούν στις πέντε αισθήσεις, θα προσπαθήσουν μόνο το κάθε ένα να βρει την Λίθο, και να μεταλαμπαδεύσει στον αληθινό κόσμο, τις αξίες της ομορφιάς, της αλήθειας και της καλοσύνης. Το έργο βρίθει συμβολισμών και νοημάτων, χωρίς όμως να είναι “βαρύ”.

Θα αφήσω τον θεατή να ανακαλύψει ο ίδιος ποια είναι η τύχη των πέντε παιδιών, πόσο μακριά τελικά μπορούν να φτάσουν οι αισθήσεις στην αναζήτηση εκείνου που φωτίζει το βιβλίο της Ζωής και δίνει τελικά νόημα στην ίδια μας τη ζήση. 
Κάντε μια βόλτα στο Μαρκοπουλο, αξίζει τον κόπο, και με το παραπάνω!

Θέατρο Περίακτοι
ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ

Για σχολεία:
Καθημερινά στις 10.00 μέχρι 25.05.2018

 Για το κοινό:
Κάθε Κυριακή στις 12.15

Διάρκεια παράστασης: 80 λεπτά 



Διασκευή - Σκηνοθεσία: Σπύρος Κολιαβασίλης


Σκηνικά - Κοστούμια: Σπύρος Κολιαβασίλης

Παίζουν  με σειρά εμφάνισης:
Πρώτη Κόρη: Καλυψώ Συλλελόγλου

Δεύτερη Κόρη: Αντωνία Μάνδυλα

Τρίτη Κόρη: Μάνια Σπαθή

Τέταρτη Κόρη: Αντωνία Πίντζου

Ο Γιος: Θανάσης Τσόδουλος

Κύκνος: Μάνια Σπαθή

Κακό Πνεύμα: Θανάσης Τσόδουλος

Χελιδόνα: Αντωνία Πίντζου

Στρουθοκάμηλος: Καλυψώ Συλλελόγλου

Σαλιγκάρι: Αντωνία Μάνδυλα

 Πουλιά - Αφηγητές: Ο Θίασος

Αφηγήσεις Off: Σπύρος Κολιαβασίλης



Σχόλια