Τα δύο νέα βιβλία της Ιωάννας Μπαμπέτα

Τα δύο νέες ιστορίες της Ιωάννας Μπαμπέτα, μιλούν με τρόπο πολύ ευχάριστο και εύκολα αντιληπτό, για πολύ σημαντικές συναισθηματικές δεξιότητες στη ζωή ενός παιδιού: τη συγχωρητικότητα, την ενσυναίσθηση και την αυτοεκτίμηση. Επιπλέον, οι φωτεινές και ζωηρές εικόνες της Αιμιλίας Κονταίου συνδράμουν γοητευτικά στο τελικό αποτέλεσμα: δυο υπέροχα βιβλία! 

Η μικρή Ερμιόνη, παρασυρμένη από την μεγάλη της επιθυμία να γίνει μια καλή μάγισσα, σαν και αυτές που θαυμάζει στα παιδιά βιβλία, αναστατώνει μέσα στο βράδυ ολόκληρο το σπίτι προκειμένου να πετύχει μια σωστή μεταμφίεση. Παίρνει το σεντόνι του μικρού της αδελφού ενώ αυτός κοιμάται, ανακατεύει συρτάρια και ντουλάπες, προκαλεί ζημιές και τελικά ξυπνά όλη την οικογένεια που ζητά μια εξήγηση.
"Ήθελα μόνο να γίνω μάγισσα...συγγνώμη...", θα πει η Ερμιόνη και θα αναλάβει να τακτοποιήσει όλη τη ζημιά που έχει προκαλέσει. Και τότε μια μεγάλη αγκαλιά θα ανοίξει και τα μάγια της αγάπης θα γεμίσουν αστεράκια το δωμάτιο. 
Με τον τρόπο αυτό επιλέγει η συγγραφέας να μιλήσει στα παιδιά, αλλά και τους γονείς και τους δασκάλους τους για την έννοια και τη σημασία της συγχωρητικότητας, όχι μόνο στις διαπροσωπικές σχέσεις, αλλά και ως προς τον εαυτό μας και πως αυτή βοηθά να χτίσουμε, την ορθή κρίση, την ενσυναίσθηση και φυσικά την αυτοεκτίμηση.
Το βιβλίο περιέχει οδηγό για γονείς και εκπαιδευτικούς με πληροφορίες και συμβουλές που μπορούν να τους βοηθήσουν να αξιοποιήσουν την ιστορία στην σχολική τάξη ή στο σπίτι μέσα από το παιχνίδι και συζήτηση.


Ο μικρός Αρθούρος, πηγαίνει στην παιδική χαρά με την μητέρα και την μεγάλη του αδελφή. Θα ξεκινήσει το παιχνίδι του μοναχικά, ή μάλλον, με σύντροφο τη μεγάλη του φαντασία. Στο τέλος όμως, μέσα από τη δημιουργικότητα, τη γενναιότητα και την ευγένεια που δείχνει στα άλλα παιδιά, θα καταφέρει να γίνουν όλοι μια μεγάλη παρέα. Με τον τρόπο του, με την ειλικρίνεια και τον αυθορμητισμό που χαρακτηρίζει τα παιδιά,  θα δείξει σε όλους μας, ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από ένα ξίφος και μία ασπίδα για να ονομαστείς ιππότης: χρειάζεται ευγένεια και αίσθημα προσφοράς. Αυτή άλλωστε είναι η πραγματική διάσταση της ιπποσύνης.
Επιπλέον, η ιστορία της Ιωάννας Μπαμπέτα, καταδεικνύει την σπουδαιότητα του ελεύθερου, μη  κατευθυνόμενου παιχνιδιού, στη ανάπτυξη της προσωπικότητας, αλλά και των σωματικών και κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών. Το παιχνίδι σαν μέσο έκφρασης των φόβων, των επιθυμιών και των εσωτερικών συγκρούσεων που μπορεί να βιώνει ένα παιδί, δρα λυτρωτικά, βοηθώντας το να απαλλαγεί ή να ξεπεράσει δυσάρεστα συναισθήματα. Παράλληλα, επιτρέπει  στο παιδί να φτιάξει φανταστικά σενάρια και μέσω αυτών να αντιμετωπίσει “αναίμακτα”, όσα το δυσκολεύουν.
Και αυτό το βιβλίο περιλαμβάνει εκπαιδευτικό υλικό και συμβουλές προς γονείς και εκπαιδευτικούς, που μπορούν να τους βοηθήσουν να προσεγγίσουν το παιχνίδι με τρόπο δημιουργικό, βοηθώντας το παιδί να εκφραστεί και να εκτονώσει τυχόν δυσάρεστα συναισθήματα, αλλά και να αντιληφθεί την έννοια της αλληλοβοήθειας, της κατανόησης και της συμφιλίωσης.

Συγγραφέας: Ιωάννα Μπαμπέτα
Εικονογράφος; Αιμιλία Κονταίου
Εκδόσεις: Μεταίχμιο



συγχωρητικότητα, ενσυναίσθηση, αυτοεκτίμηση, παιχνίδι, φαντασία, οικογένεια, φίλοι, ηλικία 5+, εκδόσεις Μεταίχμιο, 

Σχόλια