Το βιβλίο με τα λάθη


Τι είναι λάθος;  Μήπως αυτό που ξεφεύγει από το αναμενόμενο, από την γραμμική επανάληψη, από την προκατασκευασμένη αντίληψή μας για τον κόσμο;
Και τι είναι πρωτότυπη δημιουργία; Μάλλον αυτό που ξεφεύγει από το αναμενόμενο, από την γραμμική επανάληψη, από την προκατασκευασμένη αντίληψή μας για τον κόσμο....Για μισό λεπτό....
Η πρωτότυπη δημιουργία είναι δηλαδή ένα...λάθος; 

Όχι φυσικά! Αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να ξεκινήσει με ένα λάθος. Με μια μουντζούρα, με μια πινελιά που ξέφυγε, με μια σταγόνα χρώμα που έσταξε, με μια φόρμα που έχασε τη...φόρμα της!
Στο νέο της βιβλίο της η Corinna Luyken, κάνει κάτι παραπάνω από το να μας δείχνει πως να διορθώνουμε ένα ζωγραφικό λάθος. Παίρνει το λάθος και το κάνει εφαλτήριο δημιουργίας. Και το κάνει παιχνίδι που απελευθερώνει τη φαντασία και απενοχοποιεί τον δημιουργό. Παίρνει το λάθος και μας βάζει να το κοιτάξουμε από μια άλλη οπτική, θυμίζοντάς μας, ότι από κάτι κακό, ατυχές, ή άστοχο, μπορεί να προκύψει κάτι καλό, κάτι όμορφο, κάτι νέο!

Η συγγραφέας και εικονογράφος, φιλοσοφεί με την πένα της, πάνω στη ζωή. Μας βάζει να σκεφτούμε πως το λάθος είναι λάθος, μόνο όταν καταφέρει να μας καθηλώσει. Όταν καταφέρει να το κοιτάξουμε παγωμένοι, γεμάτοι φόβο. 'Οταν όμως του βάλουμε (τα) γυαλιά, όταν το κάνουμε να τρέχει με πατίνια, όταν το κρεμάσουμε σε ένα δέντρο, όταν το κάνουμε φυλλαράκι στον άνεμο, όταν το φουσκώσουμε κίτρινο μπαλόνι, τότε γίνεται περιπέτεια, χαρά, και ένα νέο ξεκίνημα από μια διαφορετική αφετηρία.
Το λάθος, είναι ίσως ο τρόπος της ζωής να μας σπρώξει να δούμε τον κόσμο με άλλα μάτια. "Κάνε το καλύτερο που μπορείς με τα μέσα που διαθέτεις", μοιάζει να μας λέει. ''Μη φοβάσαι να κάνεις λάθος. Διασκέδασε τα λάθη σου, φόρεσέ τους αυτιά και καπέλο. Ντύσε τα με χρώμα και μεταμόρφωσέ τα. Συμφιλιώσου μαζί τους! Πήγαινε (τα) παρακάτω". Και αυτή η δεξιότητα είναι εξαιρετικά σημαντική. Η ζωή δεν είναι σελίδα να τη σκίσουμε και να πάρουμε καινούρια. Έχει όμως το αύριο, έχει μια νέα μέρα που ξημερώνει και η μέρα αυτή μπορεί να μην διορθώνει μαγικά το λάθος, αλλά μας δίνει το απαραίτητο φως να βρούμε μια νέα (προ)οπτική.

Ένα υπέροχο βιβλίο από τις εκδόσεις Φουρφούρι, που μας εκπλήσσουν συνεχώς με τις εκδοτικές τους επιλογές.



Συγγραφέας - Εικονογράφος: Corinna Luyken
Εκδόσεις: Φουρφούρι

Σχόλια