Συμφωνία ζωής

"Αυτή είναι μια ιστορία για το τίμημα που πληρώνεις όταν σώζεις μια ζωή. Όταν δεν αρκεί απλώς να
θυσιάσεις το μέλλον σου, αλλά την ιστορία σου. Όταν δεν αρκεί απλώς να θυσιάσεις τα μέρη προς τα οποία κατευθύνεσαι, αλλά και όλα σου τα ίχνη. Αν ήταν να θυσιάσεις τα πάντα, ολόκληρο τον εαυτό σου, τότε για ποιον θα το έκανες;"
Ο Fredrik Backman, γράφει ένα βιβλίο για τους δρόμους που επιλέγουμε ή δεν επιλέγουμε να πάρουμε στη ζωή. Ενα βιβλίο για το χρόνο και όσα χάνουμε αν δεν είμαστε προσεκτικοί. Ένα βιβλίο για τη μνήμη και  όσα αφήνουμε πίσω, όταν εμείς χαθούμε.

Πρωταγωνιστής ένας άντρας που έχει κατακτήσει όλα όσα οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς ονειρεύονται – επιχειρήσεις, ακίνητα, περιουσία, μα έχει αποτύχει στην προσωπική του ζωή. Αντιμέτωπος με τον καρκίνο θα κάνει έναν απολογισμό της ζωής του. 
Στο νοσοκομείο που βρίσκεται, νοσηλεύεται  με καρκίνο και ένα πεντάχρονο κορίτσι που περνάει τον χρόνο του ζωγραφίζοντας κόκκινη, την καρέκλα του διαδρόμου. Έχει καταλάβει ότι πρόκειται να πεθάνει, αλλά εξακολουθεί να παίζει το παιχνίδι των μεγάλων, για να τους δίνει κουράγιο.

Την παραμονή των Χριστουγέννων δίνεται μια ευκαρία στον άντρα να ανατρέψει την προδιαγεγραμμένη μοίρα της μικρής ή να σώσει τη δική του ζωή. Για να αποφασίσει πρέπει πρώτα να κοιτάξει τον θάνατο κατάματα, να είναι σίγουρος για το τι καλείται να εγκαταλείψει, και να απαντήσει στο ερώτημα αν η δική του ζωή είχε πραγματικά κάποια αξία.

Ένα δυνατό κείμενο που διαβάζεται απνευστί, και μας φέρνει αντιμέτωπους με τις μικρές, καθημερινές επιλογές μας, που όμως χαρακτηρίζουν τη ζωή. 
Οι λέξεις που δεν ειπώθηκαν, τα χάδια που δεν μοιράστηκαν, οι συναντήσεις που ακυρώθηκαν,  δεν είναι φευγαλαία γεγονότα. Είναι πετραδάκια που χτίζουν τις σχέσεις μας. Οι σχέσεις μας δεν γράφονται μόνο με την παρουσία, κάποτε ορίζονται από την απουσία. Κάποτε η απουσία, ο φόβος να μοιραστούμε, να δεσμευτούμε σε μια σχέση ζωής, σπαταλά ολόκληρη της ζωή μας. Δημιουργεί ένα κενό εκεί που θα έπρεπε να βρίσκεται ένας άνθρωπος.

Με αυτή την ιστορία ο Fredrik Backman μας υπενθυμίζει ότι η ζωή είναι ένα ανέλπιστο δώρο· αυτό που αφήνουμε πίσω μας εξαρτάται από τον τρόπο που μοιραστήκαμε τη ζωή μας με όσους αγαπήσαμε. 

Εκδόσεις: Κέδρος


Σχόλια