Μεταξύ τικ και τακ...

Οι εκδόσεις Διόπτρα, μετά Το Κουτί της Νύχτας, μας φέρνουν την νέα ιστορία των Louise Greig και Ashling Lindsay. Μια ιστορία λυρική, για τον χρόνο που τρέχει σαν νερό, παρασύροντας στο διάβα του, τους ψίθυρους της πόλης, τα χρώματα, τις χαμηλόφωνες σκέψεις...
Μια ιστορία ποιητική, για ό,τι περνά απαρατήρητο, αμοίραστο, σκυφτό, σιωπηλό και μονάχο μέσα στο ξέφρενο ρυθμό της καθημερινότητας.
Η μικρή Λιζέλ παρατηρεί την γκρίζα, πολύβουη πόλη από τον πύργο του ρολογιού και αποφασίζει να της χαρίσει μια ανάσα. Με τον τρόπο που μόνο τα παιδιά γνωρίζουν. Αποφασίζει να σταματήσει μαγικά το χρόνο. Όπως μόνο τα παιδιά μπορούν. Σταματά τους δείκτες του ρολογιού και αρχίζει να διατρέχει την πόλη σαν μικρή, φωτεινή αχτίδα ελπίδας και ομορφιάς.
Στο διάβα της διορθώνει τα κακώς κείμενα, βάζει χρώμα στο γκρίζο, και προβαίνει σε πράξεις καλοσύνης που θα γεμίσουν χαμόγελα τους μαρμαρωμένους κατοίκους της πόλης, όταν ξυπνήσουν από τον ιδιότυπο λήθαργό τους.
Ένα αδέσποτο θα βρει καταφύγιο, μια γάτα θα ελευθερωθεί από το ψηλό κλαδί, ένα χέρι θα κουνήσει την τραμπάλα του μικρού παιδιού, ένα μωρό θα πάρει πίσω τη χαμένη κούκλα του και μια πάπια τα μικρά παπάκια της που λοξοδρόμησαν. Ο οδηγός του λεωφορείου θα κάνει στάση στα μωβ λουλούδια για μια ξεχωριστή επιβάτιδα, και δυο γυναίκες θα μοιραστούν ένα καρβέλι ψωμί με ένα σπουργίτι. Από την μια άκρη της πόλης μέχρι την άλλη, η καλοσύνη θα φυσήξει και θα δώξει μακριά το γκρίζο σύννεφο της αδιαφορίας και της γκρίνιας. 
Ένα παιδί θα μας δειξει πως να στεκόμαστε, πως να παίρνουμε μια βαθιά ανάσα και να κοιτάμε γύρω μας και μέσα μας. Θα μας δείξει πως να βλέπουμε κοιτώντας και πως να ακούμε αφουγκραζόμενοι τον κόσμο που μας περιβάλει.
Θα μας αποδείξει ότι ένας κήπος μπορεί να ανθίσει στο ανοιγόκλειμα των ματιών. Θα μας θυμίσει ότι το θαύμα είναι εφικτό και είναι δίπλα μας. Θα μας κάνει να συνειδητοποιήσουμε ότι μεταξύ τικ και τάκ δεν περνά μόνο ο χρόνος: συμβαίνει η ίδια η ζωή! 
Εξαιρετική για μια ακόμη φορά η μετάφραση της ποιήτριας Ευτυχίας Παναγιώτου. Με λέξεις προσεκτικά διαλεγμένες, καταφέρνει να ελευθερώσει όλη την θετική ενέργεια των πράξεων της μικρής Λιζέλ, και να πλημμυρίσει με αισθήματα ευτυχίας και ευγνωμοσύνης τον αναγνώστη κάθε ηλικίας.

Συγγραφέας: Louise Greig
Εικονογράφος: Ashling Lindsay
Μετάφραση: Ευτυχία Παναγιώτου
Εκδόσεις: Διόπτρα 



ποίηση για παιδιά, χρόνος, καλοσύνη, ενσυναίσθηση, ηλικία 4+, εκδόσεις Διόπτρα, 

Σχόλια