Η μέρα που τα κραγιόνια γύρισαν σπίτι.


Ο Drew Daywalt και ο Oliver Jeffers, επιστρέφουν με τη συνέχεια του πολύ επιτυχημένου και αγαπημένου βιβλίου,  Η μέρα που τα κραγιόνια τα παράτησαν.
Στο προσκήνιο ξανά τα κραγιόνια του Ντάνκαν. Όχι αυτά που είδαμε να διαμαρτύρονται στο πρώτο βιβλίο, αλλά τα άλλα, εκείνα που κάποια στιγμή έχασε, ξέχασε, χάλασε, έσπασε...Αυτά λοιπόν τα κραγιόνια, που έχουν βρεθεί στα αζήτητα του σπιτιού του Ντάνκαν ή πολύ μακριά από αυτό, αποφάσισαν να του γράψουν, ζητώντας του να τα βοηθήσει να επιστρέψουν στο δωμάτιό του, εκεί που είναι η θέση τους.
Συγγραφέας και εικονογράφος, αποδεικνύονται εξαιρετικά ευρηματικοί για ακόμα μια φορά. Βάζοντας τα κραγιόνια να στέλνουν τα πρωτότυπα και τόσο αστεία καρτ ποστάλ τους στον Ντάνκαν, δημιουργούν μια σκηνή εξομολογήσεων, όπου κάθε κραγιόνι ξεδιπλώνει την πολύ ξεχωριστή προσωπικότητά του.

Κραγιόνια που χάθηκαν κάτω από καναπέδες και χαλιά, που έσπασαν ή πατήθηκαν, που ξεχάστηκαν σε σπίτια των διακοπών, δίπλα σε πισίνες ή έλιωσαν κάτω απο τον καυτό ήλιο, κραγιόνια που καταβροχθίσθηκαν ή αφέθηκαν μόνα σε σκοτεινά υπόγεια, κραγιόνια τολμηρά που ταξίδεψαν τον κόσμο, ή μόνο μέχρι το κατώφλι του σπιτιού, κραγιόνια που σημαδεύτηκαν από περιπέτειες ή πλύθηκαν σε πλυντήρια ρούχων, κραγιόνια που δαγκώθηκαν, κραγιόνια που κάποτε άνηκαν στον Ντάνκαν, χρωματίζουν τις σελίδες του βιβλίου και μας κάνουν να τα αγαπήσουμε το καθένα για τους δικούς του, ξεχωριστούς λόγους.
Η ιστορία των Jeffers & Daywalt, γραμμένη με χιούμορ και παιχνιδιάρικη, κάπως νοσταλγική διάθεση, βοηθά τα παιδιά να ανακαλύψουν έναν κόσμο συναισθημάτων, κρυμμένο κάτω από το χαλί. Και αλήθεια, πόσες φορές εμείς οι ίδιοι, ή τα παιδιά μας, δεν κρύβουμε τα συναισθήματά μας κάτω απ'το χαλί, πιστεύοντας ότι κανείς δεν θα τους δώσει σημασία; Πόσες φορές δεν ξεχνάμε να σκύψουμε πάνω από τα συναισθήματα των άλλων και να ακούσουμε τι έχουν να μας πουν; Παρακολουθώντας τις περιπέτειες των κραγιονιών, τα παιδιά καταφέρνουν να ανοιχτούν, να μάθουν να εκφράζουν τα συναισθήματα τους, να τολμούν να μιλήσουν για ό,τι τα ενοχλεί. Μαθαίνουν να διεκδικούν αυτό που αξίζουν. Μαθαίνουν όμως και να ακούν. Να βλέπουν πέρα απο στερεότυπα και ταμπέλες. Να εκτιμούν τον κόπο και την ιστορία κάποιου άλλου. Το βιβλίο τα βοηθά και σε κάτι ακόμα. Τα βοηθά να τολμούν να επιστρέφουν, ακόμα και αν έχουν πάει μακριά. Και τους δείχνει πως όπου υπάρχει αγάπη, υπάρχει πάντα και μια πόρτα ανοιχτή. Ακόμα κι αν έχουν πληγωθεί, αν έχουν αλλάξει, αν έχουν σπάσει, μπορούν πάντα να επιστρέφουν σπίτι... Πάντα θα υπάρχει ένα πρόθυμο χέρι να τα φροντίσει...Και κάποτε μπορεί να γίνουν τα ίδια αυτό το χέρι της φροντίδας για κάποιον άλλο...
Όπως και το πρώτο βιβλίο, η ιστορία των κραγιονιών που γύρισαν σπίτι, είναι μια ιστορία που καλλιεργεί την ενσυναίσθηση, την κατανόηση και υμνεί την διαφορετικότητα που κάνει τη ζωή μας ξεχωριστή και πολύχρωμη. Είναι ένα βιβλίο συντροφικότητας και φιλίας, ένα βιβλίο που τα παιδιά μπορούν να ταυτιστούν με τους ήρωες και να βρουν αφορμές να δώσουν τις δικές τους μικρές, καθημερινές μάχες ή έστω να αποφασίσουν να τακτοποιήσουν το δωμάτιό τους!

Συγγραφέας:
Εικονογράφος:
Εκδόσεις: Ίκαρος



διαφορετικότητα, ενσυναίσθηση, φιλία, δεσμός, κατανόηση, χιούμορ, ηλικία 6+, εκδόσεις Ίκαρος

Σχόλια