Το τερατάκι των χρωμάτων

Το τερατάκι των χρωμάτων ξυπνά μπερδεμένο και... πολύχρωμο. Τα συναισθήματά του έχουν
ανακατευτεί και το ίδιο δεν ξέρει τι του συμβαίνει! Ευτυχώς όμως, για αυτό υπάρχουν οι φίλοι!
Ένα μικρό κορίτσι, προσφέρεται να το βοηθήσει να βάλει σε τάξη το μέσα του χάος και να καταλάβει το ίδιο, τι σημαίνουν όλα αυτά που νιώθει.

Η Anna Llenias σε αυτό το παγκόσμιο best seller, κάνει κάτι απλό, μα και μαγικό ταυτόχρονα: μιλά στα παιδιά, στα πολύ μικρά παιδιά, για τα συναισθήματα με όρους που κατανοούν. Τους μιλά για αυτά με χρώματα. Και με υλικά με τα οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή στο σχολείο ή το σπίτι. Χαρτόνια, εφημερίδες, χρωματιστά χαρτιά, ξυλομπογιές, μολύβια,  συνθέτουν το σύμπαν των συναισθημάτων, που σαν μικρή θεά το κορίτσι αναλαμβάνει να βάλει σε τάξη. 
Το μικρό τερατάκι, αφήνεται στην αφήγησή της και βάζει τον εαυτό του στο κέντρο της. 
Λαμπερό κίτρινο για τη χαρά που θες να μοιραστείς, απαλό γαλάζιο για την λύπη που σε κρατά στην μοναξιά, φανταχτερό κόκκινο για τον θυμό που ξεσπάς στους άλλους, άχαρο μαύρο για τον φόβο που σε ζαρώνει, φωτεινό πράσινο για την ηρεμία που σε βοηθά να χαλαρώνεις, και στο τέλος όταν όλα τα χρώματα, όλα τα συναισθήματα έχουν μπει στη θέση τους, το μικρό τερατάκι πλημμυρίζει από ένα χρώμα, από ένα συναίσθημα πρωτόγνωρο, μα τόσο αληθινό. Μαζί του θα το ανακαλύψει και ο  αναγνώστης.

Η συγγραφέας και εικονογράφος Anna Llenias, καταφέρνει με αυτό το μικρό αριστούργημα να προσφέρει σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ένα χάρτη με τον οποίο μπορούν να προσεγγίσουν την καρδιά και τα συναισθήματα του παιδιού. Και ταυτόχρονα  φανερώνει στα παιδιά τον τρόπο να διασχίσουν την απόσταση που τα χωρίζει από την αναγνώριση και την αποδοχή των συναισθημάτων τους.  

Το βιβλίο ενθαρρύνει τη συζήτηση, βοηθά τα παιδιά να ανοιχτούν και να εκδηλώσουν τα συναισθήματά τους,  απενοχοποιεί δύσκολα συναισθήματα όπως ο θυμός ή η λύπη και αποτελεί ένα εξαιρετικό εργαλείο να δουλέψει είτε ο γονιός στο σπίτι, είτε ο εκπαιδευτικός στην τάξη το απαιτητικό θέμα των συναισθημάτων. Συστήνεται ανεπιφύλακτα για παιδιά από 3 έως 5 ετών. 
Από την ίδια συγγραφέα κυκλοφορεί το επίσης αγαπημένο βιβλίο: Σ' αγαπάω (σχεδόν πάντα)

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Anna Llenas
Εκδόσεις: Πατάκη 

Σχόλια