Πες κάτι!

Το "Πες κάτι!", είναι ένα ακόμa σπουδαίο βιβλίο του αγαπημένου Peter Reynolds. Ένα βιβλίο που σκοπό έχει να βοηθήσει τους νέους ανθρώπους, να τους προτρέψει, να βρουν, να ακούσουν και να αρθρώσουν την φωνή τους, να βρουν το δικό τους προσωπικό τρόπο να κάνουν την φωνή , τη γνώμη, τη σκέψη, την ιδέα τους να ακουστεί. Σε δημιουργική παρέμβαση καλεί τα παιδιά ο συγγραφέας. Να πάρουν θέση απέναντι στην αδιαφορία. Να απαντήσουν στην ανέξοδη, μα και αδιέξοδη, κριτική με πράξεις. Να μοιραστούν την αλήθεια τους, την αγωνία, τη δημιουργικότητά τους, την αδικία ίσως που εισπράττουν ή παρατηρούν, και κυρίως να είναι θαρραλέα με έναν τρόπο που δεν υποκινείται από την οργή, αλλά από την αίσθηση του δίκαιου, από μια δημιουργική ορμή, από τη διάθεση να συμβάλουν σε ένα ομορφότερο και περισσότερο ισότιμο κόσμο.

Ο συγγραφέας δεν απευθύνει την προτροπή του με τη μορφή κηρύγματος, ούτε θεωρεί το να μιλά κάποιος δημόσια, κάτι εύκολο ή αυτονόητο. Αντίθετα, αναγνωρίζει τις δυσκολίες που ενέχει αυτή η πράξη, τις ιδιαιτερότητες του καθενός, τον (προσωπικό) χρόνο που χρειάζεται, ώστε μια σκέψη, ένα βίωμα, να μπορέσει να εκφραστεί ιδιωτικά ή να μοιραστεί δημόσια. Μέσα από το ολιγόλογο, μα ουσιαστικό του κείμενο, αφήνει χώρο στα πρόσωπα να ωριμάσουν, να δράσουν, να εκφραστούν με όποιο τρόπο τους ταιριάζει, στο χώρο και τον χρόνο που τα ίδια θα νιώσουν έτοιμα να το κάνουν. Η τέχνη, η κοινωνική αλληλεγγύη, η προστασία του περιβάλλοντος, η επιστήμη, ο αθλητισμός, η πολιτική, ακόμα και η σιωπή, όλα μπορούν να γίνουν ο δικός μας τρόπο να "πούμε κάτι" και ταυτόχρονα πηγή έμπνευσης για κάποιον άλλο να εκφραστεί.  

Δεν είμαστε όλοι οι άνθρωποι ίδιοι. Υπάρχουν άνθρωποι από τη φύση τους θαρραλέοι, αυθόρμητοι, κοινωνικοί, εξωστρεφής, που εύκολα θα υπερασπίσουν τον εαυτό τους ή θα σταθούν δημόσια, δίπλα σε κάποιον που αδικείται και υπάρχουν και εκείνοι που έχουν μια κοινωνική αδεξιότητα, είναι περισσότερο εσωστρεφείς, διστάζουν, είναι πληγωμένοι, χρειάζονται χρόνο να ωριμάσει μια ιδέα ή μια απόφαση μέσα τους, χρειάζονται στήριξη ακόμα και για να στηρίξουν τον εαυτό τους. Ο συγγραφέας τα γνωρίζει όλα αυτά και σοφά μας μας λέει πως "μερικοί βρίσκουν πιο εύκολο να πουν κάτι...όλοι όμως έχουν κάτι να πουν. Γι' αυτό όταν είσαι έτοιμος... πες κάτι!" 

Ένα καταπληκτικό βιβλίο! Τα παιδιά θα βρουν έμπνευση, θα βρουν στήριξη, θα αναγνωρίσουν τον εαυτό τους μέσα στους πολλούς ήρωες, τους διαφορετικούς τύπους ανθρώπων που παρουσιάζει. Θα καταλάβουν πως δεν χρειάζεται να είμαστε όλοι ίδιοι, δεν χρειάζεται να εκφραζόμαστε με τα ίδια μέσα, για να επικοινωνήσουμε. Το μόνο που χρειάζεται είναι να μην επιτρέπουμε σε αδίστακτες κραυγές να επιβάλλονται, πάνω στις φωνές μας. Να μην επιτρέπουμε στο θόρυβο της αδιαφορίας να τη σκεπάζει. Και κυρίως να μην αφήνουμε το φόβο να την καταπίνει. 


Συγγραφέας - Εικονογράφος: Peter Raynolds

Μετάφραση: Μάρω Ταυρή

Εκδόσεις:  Μεταίχμιο

Σχόλια