Με δυνατή φωνή

Ο Λούτσιο, ο πρωταγωνιστής της ιστορίας του Αντόνιο Φεράρα, είναι μάλλον ένας αντιήρωας: νεαρός έφηβος που έχει παρατήσει το σχολείο, άνεργος, ζει φτωχικά μόνο με την μητέρα του και νιώθει πως η ζωή του έχει βαλτώσει. Ο Λούτσιο έχει μια μεγάλη αγάπη, τα βιβλία και ένα μεγάλο ταλέντο, την μεγαλόφωνη ανάγνωση. Το ταλέντο του το είχε αναγνωρίσει ήδη από την εποχή που ακόμα πήγαινε σχολείο η φιλόλογος του, που συνήθιζε να του λέει ότι κανείς δεν διαβάζει όπως εκείνος. 
Μια  τυχαία, σχετικά ανορθόδοξη, συνάντηση στη βιβλιοθήκη της πόλης του, θα γίνει αφορμή να ξεκινήσει για εκείνον μια αναγνωστική περιπέτεια που θα του αλλάξει την ζωή. Ο Λούτσιο θα γίνει εθελοντής αναγνώστης και θα αρχίσει να περνά τις μέρες του διαβάζοντας ιστορίες σε ανθρώπους κάθε ηλικίας. Μέσα από τη μεγαλόφωνη ανάγνωση ο Λούτσιο θα καταλάβει ότι κάνει κάτι πολύ περισσότερο από το να αφηγείται ιστορίες. Θα καταλάβει ότι η ανάγνωση γίνεται γέφυρα επικοινωνίας, γίνεται σχέση, γίνεται παραμυθία, γίνεται δρόμος να βαδίσει τόσο ο ίδιος όσο και οι άνθρωποι που τον ακούν. Ο Λούτσιο επιλέγει τα βιβλία που θα διαβάσει σε κάθε πρόσωπο, όπως ο γιατρός συνταγογραφεί για τον κάθε ξεχωριστό ασθενή του και όπως ο μάγειρας επιλέγει με φροντίδα τα συστατικά των πιάτων που θα προσφέρει. Η επιλογή των βιβλίων για τους ανθρώπους του, προϋποθέτει το νοιάξιμο, προϋποθέτει την πρόθεση να επενδύσει χρόνο και ποιότητα στη σχέση του μαζί τους. 
Ο Λούτσιο θα ανακαλύψει στην μεγαλόφωνη ανάγνωση το προσωπικό του χάρισμα και θα θελήσει να το μοιραστεί. Η ανάγνωση θα γίνει το κλειδί για την προσωπική του ευτυχία και ταυτόχρονα η ευτυχία που θα χαρίσει. 
Μέσα από την ανάγνωση του βιβλίου έχουμε την ευκαιρία να διαβάσουμε μικρά αποσπάσματα από μερικά από τα αριστουργήματα της παγκόσμιας λογοτεχνίας, τα οποία ευτυχώς βιβλιογραφούνται στο τέλος του βιβλίου στην ελληνική τους μετάφραση. 
Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στο ελληνικό εθελοντικό δίκτυο «Διαβάζω για τους άλλους» (giatousallous.gr), με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση στη λογοτεχνία και τη γνώση. Το σημαντικό κοινωνικό έργο του δικτύου περιλαμβάνει διά ζώσης αναγνώσεις σε κοινωνικά ευπαθείς ομάδες, σε συμπολίτες μας που φιλοξενούνται σε ιδρύματα, γηροκομεία, ορφανοτροφεία κ.α., καθώς και την ηχογράφηση ακουστικών βιβλίων. Οι δράσεις του που οργανώνονται σε διάφορες πόλεις της χώρας μας, με τη βοήθεια των ολοένα και αυξανόμενων εθελοντών, στέλνουν ένα ηχηρό μήνυμα: «για να μπορούν όλοι να ακούνε με τα μάτια μας και να διαβάζουν με τη φωνή μας».

Το βιβλίο κυκλοφορεί από τι εκδόσεις Καλέντης


Σχόλια