Οι μεγάλοι...μικροί: οι αγωνιστές του 1821

Στο πρώτο βιβλίο της σειράς " Οι μεγάλοι...μικροί", η συγγραφέας Αγγελική Δαρλάση, μας παρουσιάζει πέντε από τους σημαντικότερους αγωνιστές της Ελληνικής Επανάστασης, όταν εκείνοι ήταν παιδιά.

Οι ιστορίες της αποδίδουν μυθιστορηματικά την παιδική τους ηλικία, αντλώντας έμπνευση  από την προσωπικότητα και τα βιογραφικά τους στοιχεία. Γεγονότα, άλλοτε πραγματικά και άλλοτε φανταστικά, δένονται με την μυθιστορηματική αφήγηση και φέρνουν κοντά στους μικρούς αναγνώστες, τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη, την Λασκαρίνα - Μπουμπουλίνα, τον Γεώργιο Καραϊσκάκη, τον Κωνσταντίνο Κανάρη και την Μαντώ Μαυρογένους.

Η συγγραφέας σε τρίτο πρόσωπο, μας διηγείται στιγμές και γεγονότα από την ζωή αυτών των σπουδαίων προσώπων του κοινού μας παρελθόντος. Στιγμές που γίνονται ενδεικτικές του χαρακτήρα και του τρόπου που αντιμετώπισαν τις δυσκολίες, τις προκλήσεις, τις προκαταλήψεις, τις αντιξοότητές του περιβάλλοντός τους και σμίλεψαν με τέτοιο τρόπο το χαρακτήρα τους, ώστε να γίνουν οι ενήλικες που γνωρίζουμε μέσα από την ιστορία. Η θέληση, η ευφυία, κάποιες φορές η τύχη, μα πάνω από όλα η επιμονή, η αφοσίωση, το πείσμα, και κυρίως η αγάπη για την πατρίδα και το πάθος της απελευθέρωσης, δίνουν τα πρώτα τους, πρώιμα δείγματα στην παιδική τους ηλικία.

Ο τρόπος με τον οποίο η συγγραφέας έχει χειριστεί το υλικό της, καταφέρνει να αναδείξει τις ιδιαιτερότητες κάθε προσωπικότητας και να τις συσχετίσει με τον περιβάλλον που ο καθένας και η καθεμία μεγαλώνει. Η παράθεση διαλόγων σε ευθύ λόγο, προσδίδει ζωντάνια και πειστικότητα στο κείμενό της. Και παρότι ουσιαστικά πρόκειται για βιογραφικό έργο, η συγγραφέας έχει καταφέρει να κρατήσει σε υψηλό επίπεδο, όπως κάνει πάντα στα έργα της,  τη λογοτεχνικότητα του κειμένου και να κρατήσει αμείωτο το ενδιαφέρον του αναγνώστη. 

Στο τέλος κάθε κεφαλαίου - βιογραφίας, υπάρχει ένα πολύ χρήσιμο χρονολόγιο με γεγονότα σταθμούς στην ζωή του κάθε αγωνιστή, ενώ η πολύχρωμη εικονογράφηση της Σοφίας Παπαδοπούλου πλαισιώνει πολύ ευχάριστα τις ιστορίες.

Το έργο της συγγραφέως, βασισμένο σε ιστορικές πηγές, γίνεται για τους μικρούς αναγνώστες, όχι μόνο πηγή γνώσης, μα κυρίως πηγή έμπνευσης, θάρρους και θέλησης να βρουν και να ακολουθήσουν τον προσωπικό τους δρόμο, να γράψουν την δική τους ιστορία, να γίνουν οι ήρωες του καιρού τους και γιατί όχι να εμπνεύσουν και άλλους καθώς μεγαλώνουν. 

Από την ίδια σειρά κυκλοφορεί και το τίτλος: Οι μεγάλοι...μικροί: οι καλλιτέχνες

Συγγραφέας: Αγγελική Δαρλάση

Εικονογράφος: Σοφία Παπαδοπούλου

Εκδόσεις : Μεταίχμιο

Σχόλια