Ο Ιωάννης Καποδίστριας και τα γεώμηλα της Αίγινας

 "Ιανουάριος 1828

Η Αίγινα υποδέχεται με ενθουσιασμό και ελπίδα, τον πρώτο Κυβερνήτη της ελληνικής πολιτείας. Ο Ιωάννης Καποδίστριας παρέμεινε στο νησί περίπου δύο χρόνια, σχεδιάζοντας άοκνα το μέλλον του Έθνους. Η αγάπη του για την πατρίδα έφερε καρπούς και η δυστυχία του λαού βρήκε στο πρόσωπό του καταφυγή. Ταξιδεύουμε μαζί του στον χρόνο και τον συντροφεύουμε στον μοναχικό του δρόμο, καθώς ακούμε τη δική του φωνή…"

Μετά την εξαιρετική βιογραφία του Κων/νου Κανάρη, η συγγραφέας Μαρία Ανδρικοπούλου, χαρίζει στο αναγνωστικό κοινό μια πολύ ενδιαφέρουσα βιογραφία του πρώτου Κυβερνήτη της Ελλάδας, υπό τη μορφή προσωπικού ημερολογίου. Ακολουθώντας τα βήματά του, από την άφιξη στην Αίγινα, την πρώτη πρωτεύουσα του νεοσύστατου Ελληνικού κράτους, που συνοδεύεται από την εισαγωγή της καλλιέργειας της πατάτας, του προϊόντος που ο Καποδίστριας πίστευε ότι θα χόρταινε τον πεινασμένο και εξαθλιωμένο ελληνικό λαό, μέχρι την μετέγκαταστασή του στο Ναύπλιο και την τραγική δολοφονία του, η συγγραφέας σκιαγραφεί το πορτραίτο του Κυβερνήτη με αμεσότητα και ασκητικό λυρισμό.

Η ιδιαίτερη προσωπικότητά του, οι φιλοδοξίες του για το Έθνος, οι ανυπέρβλητες δυσκολίες που είχε να αντιμετωπίσει, η εχθρότητα όσων τα προνόμια τόλμησε να θίξει, η αγάπη του λαού, η προσεκτικά σχεδιασμένη εξωτερική πολιτική του, οι σταθερά προσανατολισμένες στην παιδεία των νέων ενέργειές του, η αναγνώριση της γεωργίας ως βάση ανάπτυξής της οικονομίας, οι διπλωματικές επιλογές του, όλες οι αρετές που τον ανέδειξαν ιστορικά σε κορυφαία προσωπικότητα του νεοσύστατου ελληνικού κράτους, ξετυλίγονται μέσα από τις σελίδες αυτού του ημερολογίου, που όπως μας πληροφορεί η ίδια η συγγραφέας σε πολλά σημεία αποδίδει κατά γράμμα τα λόγια του ίδιου του Κυβερνήτη. 

Η πρωτοπρόσωπη γραφή καθιστά την αφήγηση άμεση και ιδιαίτερα φορτισμένη συναισθηματικά. Ο Κυβερνήτης φανερώνεται να γνωρίζει και να εκμυστηρεύεται στον αναγνώστη τους φόβους, μα και το όραμά του για την νέα Ελλάδα. Μέσα από την λιτή, μα μεστή λογοτεχνική μεταφορά, αναδεικνύεται η ίδια η ασκητική προσωπικότητα του Κυβερνήτη, η αποφασιστικότητά του, η θέλησή του να προχωρήσει με σθένος και σεμνότητα στην διεκπαιρέωση του έργου που με βαθύ αίσθημα ευθύνης και πολλές προσωπικές θυσίες ανέλαβε. Ένα έργο που δεν πρόλαβε να ολοκληρώσει, μα που έθεσε τα θεμέλια του συγχρόνου ελληνικού κράτους. 

Το βιβλίο της Μαρίας Ανδρικοπούλου είναι εξαιρετικά ευχάριστο στο διάβασμα για τους νεαρούς αναγνώστες, και μετατρέπει τη συνήθως ανιαρή για εκείνους εξιστόρηση ιστορικών γεγονότων, σε ένα συναρπαστικό αφήγημα, που χωρίς να κουράζει με περιττές ημερομηνίες ή λεπτομερείς περιγραφές, θέτει νέα ερωτήματα και προσκαλεί τα παιδιά να προχωρήσουν σε περαιτέρω εξερεύνηση της ζωής και του έργου του Καποδίστρια. Προς αυτή την κατεύθυνση στρέφει τον αναγνώστη και το επίμετρο στο τέλος του βιβλίου, όπου η συγγραφέας παρουσιάζει διάφορα κτήρια και μνημεία που συνδέθηκαν ή αποδόθηκαν εκ των υστέρων στον Κυβερνήτη στις πόλεις που αυτός έζησε και έδρασε. Τα ασπρόμαυρα σκίτσα του Φίλιππου Φωτιάδη, συνοδεύουν με επιτυχία το ημερολόγιο του Κυβερνήτη και διαπνέονται από την ίδια ασκητική λιτότητα που χαρακτηρίζει και το κείμενο. Μια εξαιρετική επιλογή και αναγνώστες από 9 ετών.


 

Σχόλια