Η φύλακας του Ήλιου

Το κουαρτέτο των τεσσάρων εποχών, με πρώτο το συγκλονιστικό  Πνεύμα του Χιονιού, φτάνει στην Άνοιξη.

Πρωταγωνίστρια η Λίλη. Ένα νεαρό κορίτσι στην αρχή της εφηβείας του, που ζει μόνη με τον παππού της καθώς έχει χάσει όλη της την οικογένεια. Στον κόσμο της δεν υπάρχει ήλιος. Δεν υπήρχε καλοκαίρι, φθινόπωρο, ή χειμώνας, ούτε η άνοιξη. Δεν υπήρχε μέρα ή νύχτα - μόνο ένα διαρκές λυκόφως. Ο ήλιος είχε εξαφανιστεί... H Λίλη έχει μόνο μια αμυδρή ανάμνηση από τον ήλιο –ο κόσμος της είναι μουντός και βαρύς από τα σύννεφα και τη βροχή. Τίποτα δεν φυτρώνει στη λάσπη, κανένα φυτό δεν ευδοκιμεί στο μισόφωτο.

Μέσα σε αυτό το ζοφερό κλίμα, ο παππούς της είναι ο μόνος που καταφέρνει να καλλιεργεί λαχανικά και να προμηθεύει τους κατοίκους του μικρού χωριού. Μια μέρα που εκείνος ξεχνάει το κολατσιό του, η Λίλη τού το πηγαίνει στο θερμοκήπιο, στο θερμοκήπιο που ο παππούς της απαγορεύει την είσοδο σε οποιονδήποτε. Εκεί ανακαλύπτει κάτι που θα αλλάξει τα πάντα στη ζωή όλων και μια μεγάλη περιπέτεια ξεκινά. 

Τι σημαίνει αγαπώ;  Μπορεί η αγάπη να πληγώσει βαθιά;  Πως ορίζεται η θυσία;  Πως γίνεται κάποιος να είναι ταυτόχρονα θύτης και θύμα; Η Λίλη θα διασχίσει το σκοτεινό δάσος της ενηλικίωσης, θα βρεθεί αντιμέτωπη με μεγάλα διλήμματα, θα δαμάσει τους χειρότερους φόβους της, θα περπατήσει από το σκοτάδι της άγνοιας, στο φως της γνώσης και από εκεί  θα βρει τον δρόμο που οδηγεί στην προσωπική της Άνοιξη. 

Η συγκλονιστική στιγμή της συνάντησης της Λίλη με την Ηλιοφύλακα, μας κάνει αναπόφευκτα να σκεφτούμε ότι η αγάπη, δυνατή σαν ήλιος, μπορεί να βιωθεί σαν χάδι ευεργετικό, χάδι που γιατρεύει και κάνει τις ψυχές να ανθίζουν ή καταστροφικά, αν μπλεχτεί στα σχοινιά του εγωισμού και της απόγνωσης. 

Όπως και στο Πνεύμα του Χιονιού, η απώλεια, η αγάπη της οικογένειας, η φιλία, η δύναμη της ζωής να μας σπρώχνει μπροστά, είναι βασικοί άξονες γύρω από τους οποίους περιστρέφεται η ιστορία. Το πένθος καθορίζει τους πρωταγωνιστές και σε μεγάλο βαθμό ορίζει τη μοίρα τους. Η αναμέτρηση με την απώλεια, είναι εκείνη που κρίνει τους νικητές και τους νικημένους. Όμως η συγγνώμη, που είναι δύσκολο να ειπωθεί και η συγχώρεση που είναι ακόμα δυσκολότερο να δοθεί,  είναι το μόνο έδαφος ικανό να κάνει το σπόρο της ελπίδας να φυτρώσει ξανά. 

Μια συγκλονιστική ιστορία, μια περιπέτεια ενηλικίωσης, σε μια πολυτελή έκδοση, με την εικονογραφική σφραγίδα της πολυβραβευμένης Lisa Aisato.

Ένα συλλεκτικό κουατρέτο.


Συγγραφέας: Maja Lunde

Εικονογράφος: Lisa Aisato

Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σχόλια