Ένα κουτί με πεταλούδες

 «Την αγαπώ αυτή την ιστορία», είπε η Ρούμπι. «Εσένα σου άρεσε;»

«Το Ρομπότ είναι μόνο μια μηχανή. Το Ρομπότ δεν νιώθει αγάπη.»

Το Ρομπότ έκανε μια παύση και είπε:  «Πώς είναι η αγάπη;»

Κάπως έτσι, το παραμύθι που το μικρό Ρομπότ διαβάζει στη Ρούμπι, γίνεται αφορμή να του μιλήσει για τα συναισθήματα. Μέσα από την πολύχρωμη εικονογράφηση και τη μεταφορική περιγραφή των συναισθημάτων, το ρομπότ και μαζί του οι μικροί αναγνώστες, μαθαίνουν να διακρίνουν τα συναισθήματα –την αγάπη αλλά και τη ζήλια, τον θυμό, την ανησυχία, το φόβο και άλλα, να τα αποδέχονται και τελικά να τα διαχειρίζονται. 
Το "Ένα κουτί με πεταλούδες", είναι ένα βιβλίο της Αμερικανικής Ψυχολογικής Εταιρείας, που με την ιστορία αυτή, έρχεται να τονίσει την σημασία της συναισθηματικής αυτογνωσίας καθώς το παιδί μεγαλώνει, ως μιας σπουδαίας δεξιότητας που διευκολύνει την αυτορρύθμιση και αναπτύσσει την ενσυναίσθηση . Είναι ένα  ταξίδι αυτογνωσίας, που βοηθάει τα παιδιά να διερευνήσουν τα συναισθήματά τους, να τα συνδέσουν με την αιτία που τα προκαλεί και τελικά να τα κατανοήσουν.
Το βιβλίο περιλαμβάνει σημείωμα για γονείς και εκπαιδευτικούς της Elizabeth McCallum, PhD, που αναλύει πόσο σημαντικό είναι να γνωρίζουμε και να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας.

Το βιβλίο διακρίθηκε με το Teacher’s Choice Award Winner for Children's Books (2019).

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Jo Rooks
Εκδόσεις: Κλειδάριθμος

Σχόλια