Στην ουρά για την Κιβωτό

 Ο Αντώνης Παπαθεοδούλου και η Ίρις Σαμαρτζή, μας έχουν χαρίσει πολλά αγαπημένα και ξεχωριστά βιβλία.

Στο βιβλίο τους στην Ουρά για την Κιβωτό, γράφουν μια ιστορία έκπληξη. Και μπορεί όλοι γνωρίζουμε την ιστορία του Νώε και της Κιβωτού του, μα στην ιστορία του Αντώνη Παπαθεοδούλου, τα πράγματα δεν είναι αυτά που φαίνονται!

Και ναι μεν μπορεί πολλά και διαφορετικά ζευγάρια ζώων να περιμένουν να επιβιβαστούν στην Κιβωτό και ναι, μπορεί πολλά να ακούγονται για τον Νώε και την αποστολή του και ίσως να άρχισε κι όλας να ψιχαλίζει, όμως η πόρτα αυτής της Κιβωτού κρύβει κάτι πολύ διαφορετικό από αυτό που περιμένει να αντικρίσει ο αναγνώστης και μαζί του και τα δυο ανυποψίαστα, ερωτευμένα ποντικάκια, που βρέθηκαν να τριγυρνούν ανάμεσα στα πόδια των άλλων ζώων, και ακούν τρομοκρατημένα να μιλούν για τον επικείμενο κατακλυσμό!       Στο πιο όμορφο και αναπάντεχο τετράπτυχο που έχω δει σε παιδικό βιβλίο, το μυστικό αποκαλύπτεται και η μαγεία ξεκινάει! 

Η εικονογράφηση της Ίριδος Σαμαρτζή είναι θαυμαστή. Συνδυάζοντας τη ζωγραφική με την τεχνική του κολάζ, δημιουργεί ένα πολύχρωμο κόσμο από χαρτόνια, χρωματιστά χαρτάκια και παλιά, αυθεντικά, θεατρικά εισιτήρια. Ταιριασμένα με εμπειρία, γνώση και πολύ λεπτοδουλειά όλα τα επιμέρους στοιχεία φτιάχνουν τους μικρούς αξιαγάπητους "επιβάτες" της Κιβωτού.

Η ιστορία των Παπαθεοδούλου Σαμαρτζή, είναι μια ιστορία τρυφερή, αστεία, μα και μια ιστορία για το πως η ακατάλυτη δύναμη των κλασικών μύθων βρίσκει αντίκρυσμα σε όλες τις εποχές,  και για το πως η τέχνη τους χρησιμοποιεί για να μας εμπνέει, να μας ξαφνιάζει και τελικά να μας επιτρέπει να δώσουμε τη δική μας ερμηνεία στον κόσμο.  

Ένα υπέροχο βιβλίο! 

Συγγραφέας: Αντώνης Παπαθεοδούλου

Εικονογράφος: Ίρις Σαμαρτζή

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος









Σχόλια