Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων

Μετράνε πάνω από 10 χρόνια που ο Κυριάκος Χαρίτος, μας χάρισε αυτό το μαγικό βιβλίο, που δυστυχώς δεν είναι πια διαθέσιμο στην αγορά. Είμαι σίγουρη όμως ότι θα το βρείτε σε κάποια παιδική βιβλιοθήκη.

Ένα βιβλίο για τα Χριστούγεννα, όχι σαν όλα εκείνα τα γεμάτα δώρα, Χριστουγεννιάτικα δέντρα, πολύχρωμα λαμπιόνια, ξωτικά, ταράνδους, κουδουνάκια και χιονισμένα τοπία, αλλά ένα βιβλίο γεμάτο από όλα εκείνα που έχουν σημασία στις γιορτές, αλλά και κάθε μέρα.

Με τον μοναδικό τρόπο που έχει ο συγγραφέας, σκύβει πάνω από τις μικρές λεπτομέρειες, τις μικρές, ασήμαντες για τους πολλούς ιστορίες και τις τραβά στο φως, παρακινώντας μας να κοιτάξουμε εκεί που δεν έχουμε συνηθίσει να ψάχνουμε για να αναζητήσουμε το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων.

Η αφιέρωση στην αρχή του βιβλίου "σε εκείνους που δεν έχουν πολλά, αλλά έχουν τα πάντα", είναι όλο το νόημα του βιβλίου. Και είναι εκπληκτικό πως μέσα σε ένα τόσο σύντομο κείμενο καταφέρνει ο συγγραφέας να αιχμαλωτίσει στιγμές, απλές και καθημερινές, που όμως λάμπουν από τρυφερότητα και καλοσύνη και γίνονται ένα άλλους είδους αστέρι της Βηθλεέμ για όλους μας. 

Ο Κ. Χαρίτος καταφέρνει να αντιπαραθέσει στην πλαστική, κατασκευασμένη λάμψη των γιορτών, την αληθινή εμπειρία των στιγμών που μοιραζόμαστε το "είναι" και το "έχω" μας με αγάπη και αληθινή λαχτάρα. Και αναπόφευκτα μας ωθεί να αναγνωρίσουμε τα δικά μας ακριβά δώρα. 

Γιατί δεν είναι το καινούριο, το ιλουστρασιόν, το ακριβό, το μεγάλο, το εξωτικό αυτό που φέρνει νόημα στις γιορτές. Είναι οι άνθρωποί μας. Η γωνιά που λέμε σπίτι μας. Είναι η απροσδόκητη καλοσύνη των ξένων. Η μαγεία της φύσης. Είναι οι παλιές αγάπες που κρατάνε για πάντα. Και εκείνες που εμφανίζονται όταν λιγότερο τις περιμένεις. Είναι πάντα "κάποιος". Σχεδόν ποτέ "κάτι".

Η εικονογράφηση της Ντανιέλας Σταματιάδη σε χρώματα παστέλ, χρώματα όχι λαμπερά της γιορτής, μα ζεστά της φύσης, πλαισιώνουν εξαιρετικά το κείμενο, ανοίγουν νέους δρόμους κατανόησης και φωτίζουν εσωτερικά τα επεισόδια και τους πρωταγωνιστές τους. 

Ο Κυριάκος Χαρίτος κατάφερε να δημιουργήσει ένα τρυφερό βιβλίο, που μιλάει κατευθείαν στην ψυχή του αναγνώστη. Ένα Χριστουγεννιάτικο βιβλίο, που δεν είναι μόνο για τα Χριστούγεννα. Ένα βιβλίο που διαβάζοντας ξανά μετά από μια δεκαετία, ανακαλύπτεις ότι φέρει μέσα του το σπόρο και για το πρόσφατο βιβλίο του συγγραφέα " Το όλο και το λίγο" 


Συγγραφέας: Κυριάκος Χαρίτος

Εικονογράφος: Ντανιέλα Σταματιάδη

Εκδόσεις: Μεταίχμιο

Σχόλια