Ο φύλακας της μνήμης

O φύλακας της μνήμης είναι ένα αμερικάνικο δυστοπικό μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας, γραμμένο το 1993 από τη Lois Lowry, που διαδραματίζεται σε μια κοινωνία, που ενώ στην αρχή μοιάζει να είναι ουτοπική, αποκαλύπτεται ως δυστοπική καθώς η ιστορία εξελίσσεται. Πρωταγωνιστής ο δωδεκάχρονος Τζόνας που ζει σε μια ειρηνική κοινότητα που μοιάζει ιδανική: η πείνα, ο πόνος, ο πόλεμος έχουν εξαλειφθεί, τόσο από τη ζωή όσο και από τη μνήμη των ανθρώπων. Οι ανάγκες επιβίωσης είναι εξασφαλισμένες για όλους. Για να κερδηθούν όμως όλα αυτά έχει επίσης εξαλειφθεί το συναισθηματικό βάθος από τη ζωή τους. Σε μια προσπάθεια να διατηρηθεί η τάξη, αυτή η σχεδόν απαθής ουδετερότητα, η κοινωνία στερείται επίσης χρώματος, κλίματος, συναισθηματικών δεσμών και πραγματικής ελευθερίας βούλησης. 

Ο Τζόνας δεν θα μπορούσε ποτέ να σκεφτεί  πως το τίμημα για όλα αυτά μπορεί να είναι τρομερό. Όταν όμως επιλέγεται ως ο επόμενος Φύλακας της Μνήμης και γνωρίζει τον Δωρητή, έρχεται αντιμέτωπος με μνήμες, συναισθήματα και ηθικά διλήμματα που δεν ξέρει πως να αντιμετωπίσει και θα τον φέρουν σε αντιπαράθεση με τους ανθρώπους που θεωρούσε μέχρι τότε οικογένειά του, αλλά και με την ίδιο του τον εαυτό. Η απόδραση μοιάζει μονόδρομος, αλλά που να πας όταν ο μόνος τόπος που ξέρεις, η μόνη ζωή που γνωρίζεις καταρρέει; 

 Ο Φύλακας της Μνήμης αποτελεί το σημαντικότερο βιβλίο της Lois Lowry. Ένα βιβλίο ενηλικίωσης που στοχεύει να καταδείξει τη σημασία της ανθρώπινης σύνδεσης και τη ζωτική ανάγκη του ανθρώπου να βρίσκεται σε σύνδεση με την κοινότητα, την ιστορία αλλά και το φυσικό του περιβάλλον του. Έχει τιμηθεί με βραβεία μεγάλου κύρους, όπως το Newbery Medal. Πρόκειται για ένα κλασικό βιβλίο-σταθμό στο είδος της δυστοπικής επιστημονικής φαντασίας, που έχει πουλήσει περισσότερα από 12 εκατομμύρια αντίτυπα παγκοσμίως και έχει χαρακτηριστεί από τη School Library Journal ως ένα από τα καλύτερα νεανικά μυθιστορήματα όλων των εποχών.


Συγγραφέας: Lois Lowry

Εκδόσεις: Παπαδόπουλος

Σχόλια