H απίστευτη αποκάλυψη του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε

Η Σεσίλια, η διάσημη πιανίστρια, ο Υπέροχος Τζορτζ, ο σπουδαίος ηθοποιός, ο Μαξιμιλιανός, ο τρομερός επαναστάτης, η Τζοζεφίν, η συμπονετική και επιδέξια αρχηγός, και ο Σεμπάστιαν, ο σχολαστικός υπολογιστής ρίσκου, είναι οι πρωταγωνιστές αυτής της απίστευτης ιστορίας, της απίστευτης αποκάλυψης του Σεμπάστιαν Μοντεφιόρε.
Άνθρωποι και ζώα που οι ζωές τους συναντήθηκαν σε ένα κοινό αγώνα. Τον αγώνα για το δικαίωμα όλων, ανθρώπων και ζώων, λαλούντων και άλαλων, μεγάλων και μικρών, δυνατών και αδυνάμων, στη ζωή, την ελευθερία, την πρόσβαση σε βασικά αγαθά του πολιτισμού.
Ζώα που μιλούν, σκέπτονται και αποφασίζουν για τη ζωή τους και άνθρωποι που άπραγοι, καθηλωμένοι, παρακολουθούν την "αλήθεια" που τους σερβίρουν τα μέσα, η τηλεόραση εν προκειμένω, που κάνουν άποψή τους τη θέση της κάμερας και λογίζουν ελευθερία την δυνατότητα να επιλέξουν μεταξύ των ψεμάτων του μοντάζ.
Η Άννα Κουππάνου, γράφει μια αλληγορική ιστορία για το δικαίωμα στην αξιοπρέπεια και την ελευθερία, και θίγει με μοναδικό τρόπο κοινωνικές και πολιτικές καταστάσεις που ταλανίζουν τον σύγχρονο κόσμο μας. Η δικτατορία της τηλεόρασης, η χειραγώγηση των μαζών από τα μέσα, η επίπλαστη πραγματικότητα που δημιουργούν, η εκμετάλλευση ανθρώπων και ζώων για χάρη της δημοσιότητας, η γκετοποίηση της διαφορετικότητας, η επικράτηση του προσωπικού έναντι του συλλογικού συμφέροντος, η θυσία κάθε ηθικού φραγμού στο βωμό της τηλεθέασης είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο κινείται η ιστορία.
Αντίθετα, η συνύπαρξη μέσα σε ένα κόσμο όπου όλοι είμαστε φιλοξενούμενοι, η αξία της διαφορετικότητας και ο τρόπος που ο καθένας την αντιλαμβάνεται και την εκφράζει, η αξία της γνώσης στην καταπολέμηση του φόβου, η δύναμη της φιλίας, της οικογένειας, της αλληλεγγύης και της κατανόησης του άλλου, η θεραπευτική συμβολή της τέχνης στην ζωή, και το όνειρο για ένα κόσμο πιο δίκαιο, για ένα αύριο πιο φωτεινό, είναι τα ζητούμενα της ιστορίας.
Αυτό το αλληγορικό παραμύθι όπου τα σκυλιά, οι πιο πιστοί φίλοι του ανθρώπου, μαθαίνουν από έναν άνθρωπο να μιλούν και να σκέπτονται, να διεκδικούν με όπλο τη δύναμη της σκέψης και όχι τη δύναμη της φύσης τους, που είναι έτοιμα να αντιμετωπίσουν το ανθρώπινο γένος όχι με τα νύχια και τα δόντια τους, αλλά με επιχειρήματα και συγκατάβαση, γίνεται οδηγός σε μια κοινωνική επανάσταση, όπου η βία παραχωρεί τη θέση της στο λόγο και η τέχνη που δεν "κοιτά" τα φαινόμενα, αλλά αισθάνεται τα γινόμενα, αφυπνίζει και εμπνέει τα ιδανικά του ευγενή αγώνα. 

Σχόλια