Τα φανταστικά μου ταξίδια

Ο δάσκαλος και συγγραφέας Βασίλης Κουτσιαρής, γράφει ένα βιβλίο εμπνευσμένο από την καθημερινότητα της σχολικής τάξης.  Μια ιστορία που αγγίζει την καθημερινότητα των παιδιών, καθώς αρκετά από αυτά, βιώνουν τα ίδια ή συμμαθητές τους μαθησιακές δυσκολίες.
Όμως η ιστορία του Βασίλη Κουτσιαρή, δεν εστιάζει στο μικρό ή μεγαλύτερο πρόβλημα που μπορεί να αντιμετωπίζει ένα παιδί, αλλά με τρόπο αισιόδοξο και θετικό αντιμετωπίζει το πρόβλημα, προβάλλοντας τη σημασία της ενθάρρυνσης από το οικογενειακό και κυρίως το σχολικό περιβάλλον του μαθητή.
Η μικρή πρωταγωνίστρια της ιστορίας μας, είναι ένα έξυπνο, χαρούμενο, παιδί και μια επιμελής μαθήτρια. Δυσκολεύεται όμως να εκφραστεί μέσα στην τάξη. Οι λέξεις είναι εκεί, οι απαντήσεις είναι μέσα στο μυαλό της, αλλά ο φόβος του λάθους και της ενδεχόμενης απόρριψης την ακινητοποιούν και την κρίσιμη στιγμή διστάζει να πει αυτά που ξέρει.
Ο συγγραφέας πολύ παραστατικά μας δίνει την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε το τι συμβαίνει στο μυαλό του παιδιού τις στιγμές εκείνες. Πως το ίδιο το παιδί προσπαθεί να δραπετεύσει από το εδώ και το τώρα ώστε να διαχειριστεί την άβολη πραγματικότητα. Η μικρή φτιάχνει φανταστικούς κόσμους, όχι πάντα ευχάριστους, που συνδέονται με την συναισθηματική φόρτιση που βιώνει.

Και εκεί έρχεται το μαγικό κλειδί της ενθάρρυνσης να ανοίξει την πόρτα και να της δώσει μια αληθινή διέξοδο σε ό,τι την προβληματίζει. Οι γονείς, οι συμμαθητές και ο δάσκαλος της, θα σταθούν δίπλα της, θα πουν τις μαγικές λέξεις " Μπορείς να τα καταφέρεις" " Το ξέρεις!" και σιγά σιγά θα τη βοηθήσουν να ξεκλειδώσει τους φόβους της και να πατήσει με τα δυο της πόδια στο τώρα που δεν μοιάζει πια τόσο τρομακτικό. Η συνειδητοποίηση ότι δεν είναι μόνη στα λάθη, στην αμηχανία, στο άγχος, αλλά όλοι μοιράζονται κάποτε τα ίδια συναισθήματα, η πεποίθηση ότι μπορεί να τα καταφέρει, αλλά και ότι κι αν δεν τα καταφέρει, εκείνοι που την αγαπούν και την πιστεύουν θα είναι δίπλα της, λειτουργεί με τρόπο θαυμαστό στην αυτοπεποίθησή  της και τη βοηθά να ξεπεράσει τις καθημερινές δυσκολίες ολοένα και πιο εύκολα.
Η ζωηρή και πολύχρωμη εικονογράφηση,κερδίζει τους μικρούς αναγνώστες και τους βοηθά να επισκεφτούν μαζί με την πρωταγωνίστρια τους φανταστικούς της κόσμους.
Μια ιστορία που έχει να μας μάθει πολλά, όχι κουνώντας το δάχτυλο, αλλά κρατώντας το χέρι! 


Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Λίλα Καλογερή
Εκδόσεις: Μίνωας



ενθάρρυνση, αυτοπεποίθηση, άγχος, μαθησιακές δυσκολίες, τάξη, δάσκαλος, οικογένεια, φαντασία, ηλικία 5+, εκδόσεις Μίνωας,

Σχόλια