Να είσαι ο εαυτός σου.

Ένα ακόμα εξαιρετικό βιβλίο από τον Peter Reynolds. Ένα βιβλίο ιδανικό να συνοδεύσει, κάθε επόμενο βήμα, κάθε άνοιγμα του νέου ανθρώπου στον κόσμο. Ένα βιβλίο ικανό όμως να (επανα)φέρει και εμάς τους μεγάλους, που χρόνια τώρα πιστεύουμε ότι η ζωή μας έχει πάρει τον δόμο της, σε μονοπάτια που κάποτε ονειρευτήκαμε να περπατήσουμε, μα που τα πιστεύουμε χαμένα πια...Ένα βιβλίο αφύπνισης, που μας παρακινεί να ευθυγραμμιστούμε με τα πιο δικά μας θέλω, με τα πιο κρυφά μας συναισθήματα και να τους δώσουμε χώρο και χρόνο να εκφραστούν. Ένα βιβλίο σαν φιλόξενη νησίδα μέσα στο ρου της ζωής, που σε καλεί να την ανέβεις και από εκεί να ατενίσεις την πορεία σου και αν χρειαστεί να την προσδιορίσεις ξανά, να κολυμπήσεις ανάποδα στο ρεύμα αν είναι απαραίτητο.

Γεννήθηκες για να γίνεις τόσα πολλά πράγματα: αστείος, καλόκαρδος, περίεργος, πληθωρικός, συμπονετικός, μοναχικός, κοινωνικός, δημιουργικός, περιπετειώδης...Γεννήθηκες για να γίνεις η καλύτερη εκδοχή του εαυτού σου και έχεις όλα όσα χρειάζεσαι! Ο Peter Raynolds σε αυτό το εξαιρετικά απλό, μα τόσο ουσιαστικό βιβλίο, μας προτρέπει να απολαύσουμε το ταξίδι της ζωής με τον δικό μας μοναδικό τρόπο. Όποιος κι αν είναι αυτός. Και μας δίνει πολύτιμες συμβουλές, που μπορεί να μας βοηθήσουν σαν φωτεινοί οδοδείκτες σε αυτή την πορεία αυτοπραγμάτωσης: η υπομονή, η περιέργεια, η καλοσύνη, η φιλία, η γενναιότητα, η δημιουργικότητα, η επιμονή, είναι ποιότητες που μας βοηθούν να αναπτυχθούμε ολόπλευρα με σεβασμό και αγάπη. Γιατί ό,τι και να γίνει, θα έχουμε πάντα την αγάπη. Αυτή που πήραμε και αυτή που μπορούμε να χαρίσουμε.

 Είναι χαρακτηριστικό ότι σε κανένα σημείο του βιβλίου, δεν συνδέονται τα υλικά αγαθά με την πορεία αυτοπραγμάτωσης του ατόμου. Και αυτό είναι σημαντικό, γιατί ο συγγραφέας βοηθάει τα παιδιά και όλους μας, να καταλάβουμε, ότι αυτό που είμαστε δεν έχει σχέση με αυτό που (κατ)έχουμε, αλλά με ό,τι νιώθουμε και ονειρευόμαστε για τον εαυτό μας και την θέλησή μας να παλέψουμε για αυτό. Μιλάει για τις ποιότητες του χαρακτήρα. Δεν είμαστε αυτό που έχουμε (ή δεν έχουμε). Είμαστε αυτό που επιλέγουμε να κάνουμε για εμάς και τους άλλους κάθε μέρα. Και σίγουρα δεν είμαστε αυτό που οι άλλοι προσδοκούν να γίνουμε! Ας το θυμόμαστε αυτό ως γονείς.   

 Ας γεμίσουμε λοιπόν με αγάπη και μπόλικη ενθάρρυνση τα πανιά των παιδιών (μας) και ας τα αφήσουμε να απολαύσουν το ταξίδι της ζωής! 

Συγγραφέας - Εικονογράφος: Peter Reynolds

Εκδόσεις: Μεταίχμιο. 


Άλλα βιβλία του ιδίου:

Η τελεία

Πες κάτι

Συλλέκτης λέξεων

Το μικρότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο

Σχόλια