10 αγαπημένα Χριστουγεννιάτικα βιβλία

Η συλλογή με τα 10 πιο αγαπημένα μου παιδικά, Χριστουγεννιάτικα βιβλία. Βιβλία κλασσικά μέσα στο χρόνο και άλλα που ήρθαν πιο πρόσφατα (για να μείνουν!) και κέρδισαν επάξια μια θέση στην καρδιά και τις χριστουγεννιάτικες νύχτες μας. 


Γκριντς, ο κατεργάρης των Χριστουγέννων (κλικ στον τίτλο)

Την υπέροχη και διαχρονική ιστορία του Dr. Seuss, με το διάσημο Γκριντς, το μισάνθρωπο, κακό πλάσμα, που κλέβει τα δώρα και καταστρέφει τις ετοιμασίες των Χριστουγέννων με σκοπό να αποτρέψει τον ερχομό τους και να φέρει τη λύπη στις καρδιές των ανθρώπων, μας φέρνουν οι εκδόσεις Ψυχογιός, σε εξαιρετική απόδοση του Φίλιππου Μανδηλαρά.






Το πολικό εξπρές
"Παλιά οι περισσότεροι φίλοι μου μπορούσαν ν' ακούνε το κουδουνάκι, αλλά καθώς περνούσαν τα χρόνια, δεν άκουγαν τίποτα. Μια Πρωτοχρονιά, ακόμα και η Σάρα διαπίστωσε πως δεν μπορούσε ν' ακούσει πια το γλυκό του κουδούνισμα. Όμως εγώ, παρόλο που έχω τώρα μεγαλώσει, ακούω πάντα το κουδουνάκι, όπως τ' ακούνε όλοι όσοι πιστεύουνε αληθινά."
H κλασσική Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που μεταφέρθηκε και στην μεγάλη οθόνη. 

Συγγραφέας: Van Allsburg Chris
Μεταφραστής: Μεγαπάνος Νίκος
Εικονογράφος: Van Allsburg Chris
Εκδότης: Άμμος


Το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Κυρίου Γουίλομπι (κλικ στον τίτλο)

Ένα υπέροχο βιβλίο που μας έρχεται από το 1963 και θεωρείται πλέον κλασσικό στις αγγλόφωνες χώρες. Το βιβλίο επανεκδόθηκε στις αρχές του 2000 και φέτος ήρθε και στην Ελλάδα από τις εκδόσεις Άγκυρα σε μετάφραση της Ντίνας Γεωργούλια.
Η αλήθεια είναι ότι τίποτα στη γλώσσα ή την εικονογράφηση δεν σε κάνει να σκεφτείς ότι το βιβλίο μετράει πάνω από πενήντα χρόνια κυκλοφορίας. Είναι φρέσκο, ζωηρό και αποπνέει τη ζεστασιά και το πνεύμα των Χριστουγέννων.


To ωραιότερο Χριστουγεννιάτικο στολίδι (κλικ στον τίτλο)

Ένα, ή μάλλον δύο στολίδια, γίνονται αφορμή να ξετυλιχτεί μια αλλιώτικη Χριστουγεννιάτικη ιστορία, που δεν διαδραματίζεται μέσα σε ένα τοπίο θαλπωρής, και ζεστής οικογενειακής ατμόσφαιρας,  αλλά στα χαρακώματα του Α' παγκοσμίου πολέμου.
Η Αγγελική Δαρλάση παίρνει αφορμή, όπως και σε άλλα έργα της, από μια ιστορική συγκυρία και με τη συγγραφική της δεινότητα, καταφέρνει να μεταφέρει στον αναγνώστη το βουητό της αληθινής ζωής, εκείνης που κοχλάζει κάτω από την ψυχρή επιφάνεια των ιστορικών γεγονότων και να δώσει άλλες διαστάσεις, σε ό,τι διαφορετικά θα πέρναγε αθώρητο.


Με ένα μαγικό τρόπο ο Βασίλης Παπαθεοδώρου καταφέρνει να κάνει μια Χριστουγεννιάτικη ιστορία, κάτι πολύ παραπάνω από αυτό, να την κάνει ένα  καλό μάθημα ανθρωπιάς και κοινωνικής ευαισθησίας για όλους μας.

Το " Ναι Βιρτζίνια" είναι μια υπέροχη, τρυφερή, συγκινητική ιστορία, βασισμένη σε αληθινά περιστατικά. Όμως είναι και πολλά περισσότερα από αυτό. Είναι η ιστορία, πίστης, αφοσίωσης και αγάπης ενός προσώπου, της Βιρτζίνια, μέσα στην πορεία του χρόνου και της ζωής. 


Το μικρότερο Χριστουγεννιάτικο δώρο
Όταν φτάνουν τα Χριστούγεννα, ο Ρόλαντ τρέχει στο στολισμένο έλατο να δει τι δώρο τον περιμένει. Αυτό 
όμως που αντικρίζουν τα μάτια του τον κάνει να παγώσει: Για τούτο το μικροσκοπικό πακετάκι περίμενε όλη τη χρονιά; Μα αυτό είναι το μικρότερο δώρο που έχει δει ποτέ του!
Μια έξυπνη χριστουγεννιάτικη ιστορία από τον βραβευμένο και πολυαγαπημένο Πίτερ Ρέινολντς, που μας θυμίζει ότι ένα μικροσκοπικό δωράκι μπορεί ταυτόχρονα να είναι πολύ μεγάλο. Και ότι το καλύτερο δώρο είναι συχνά κάτι που ήδη έχουμε. (περισσότερα σύντομα στο blog)
Συγγραφέας  - Εικονογράφος: Peter Raynolds
Εκδόσεις: Μεταίχμιο


Χρυσάνθεμα στο χιόνι (κλικ στον τίτλο)
Οι χριστουγεννιάτικες ιστορίες είναι συνήθως γεμάτες συγκίνηση και γιορτινή ζεστασιά. Αυτή είναι και πλημμυρισμένη από αλήθεια.
Σπάνια σε ένα βιβλίο για παιδιά μπορούμε να πληροφορηθούμε την αληθινή ιστορία του Αγίου Βασίλη και να συνδέσουμε την παράδοση με την πραγματικότητα.
Ο μικρός Εμμανουήλ της ιστορίας μας, θα ανακαλύψει την αλήθεια των γιορτών. Θα κοιτάξει μέσα στην καρδιά του και μέσα στις καρδιές των άλλων και θα ανακαλύψει το πραγματικό δώρο, που είναι η αγάπη και η ευτυχία που δίνεις και παίρνεις μέσα από την άδολη προσφορά.
Συγγραφέας: Βασίλης Κουτσιαρής
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Άγκυρα


Ποιος απήγαγε τον Αϊ-Βασίλη;
Μια ιστορία που σε κάνει να πιστέψεις ξανά: στη μαγεία των γιορτών, στην αξία της αθωότητας -που χάσαμε μεγαλώνοντας- στο θαύμα της πίστης!
Γι' αυτό είναι μια ιστορία αισιόδοξη, γεμάτη ελπίδα. Μια ιστορία που μας προ(σ)καλεί να δούμε τα πράγματα με άλλα μάτια: αθώα, παιδικά...
Μια ιστορία που μας (ξανά)θυμίζει ότι εκεί που η λογική καταθέτει τα όπλα και σταυρώνει την ελπίδα, η πίστη έρχεται να δείξει ένα νέο δρόμο, μια νέα προοπτική και να κάνει το θαύμα της, στις ζωές και τις καρδιές μας. Μια ιστορία που μας θυμίζει, ότι τα θαύματα δεν γίνονται για να πιστέψουμε. Τα θαύματα γίνονται επειδή και μόνο και όταν πιστεύουμε σε αυτά!
Συγγραφέας: Βασίλης Παπαθεοδώρου
Εικονογράφος: Χρήστος Δήμος
Εκδόσεις: Καστανιώτη

Το βιβλίο των δικών σου Χριστουγέννων (κλικ στον τίτλο)

Μα πού πήγαν ο Αϊ-Βασίλης, οι τάρανδοι, ο χιονάνθρωπος, το έλατο και όλος ο θίασος των Χριστουγέννων; Τι κάνει αυτός ο μικρός κοκκινολαίμης, μαζί με μια κούκλα παλιά, ένα κεράκι, μια οικογένεια μυρμηγκιών, έναν ταξιδευτή πιγκουίνο και τόσους άλλους παράξενους χαρακτήρες; Τι συμβαίνει επιτέλους μέσα σ' αυτό το μικρό βιβλίο; Άνοιξε τις σελίδες και θα δεις… Ίσως μέσα βρεις τα δικά σου Χριστούγεννα.


Το πνεύμα του χιονιού (κλικ στον τίτλο)

" Αυτή είναι η ιστορία της Χέντβιχ-θα σας πω πως έγινε η καλύτερή μου φίλη και πως την έχασα. Και επίσης είναι η ιστορία της αδελφής μου της Γουίνι-που είχε ήδη φύγει τότε, αλλά εξακολουθώ να τη νιώθω μαζί μου μέχρι σήμερα."

Έτσι λιτά, χωρίς εκπλήξεις, ξεκινά η συγκλονιστική ιστορία της Maja Lunde. 






Σχόλια